Kunst, Cultuur en Erfgoed

Op het gebied van kunst, cultuur en erfgoed heeft Maassluis veel te bieden.

De stad heeft een fraaie historische kern met vele monumenten zoals De Groote Kerk op het Schanseiland, het Coppelstockhuis, het Delflandhuis en het voormalige stadhuis aan de Hoogstraat en nog vele andere eeuwenoude gebouwen.

In de haven hebben ook monumentale schepen als de Furie, de Hudson en de Elbe een vaste plek gekregen. De gemeente gebruikt dit bijzondere varend erfgoed om de komende jaren het havengebied en de historische binnenstad van Maassluis verder te ontwikkelen.

Maassluis kent een bloeiend verenigingsleven met diverse muziek-, zang- en toneelverenigingen, de Kunst en Cultuur Academie, de Maassluise Kunstenaars, de Historische Vereniging Maassluis en vele andere instellingen die zich op een of andere wijze met kunst en cultuur bezighouden.

Maassluis heeft tevens tal van professionele instellingen die de passieve en actieve cultuurbeoefenaar ten dienste staan. Met deze instellingen worden jaarlijks afspraken gemaakt over welke prestaties er geleverd moeten worden voor de te verkrijgen subsidie. Zo wordt het theateraanbod in Maassluis verzorgd door Theater Koningshof, de muziekopleidingen door Muziek@Maassluis en de jeugdtheateropleiding door Jeugdtheaterhuis Zuid-Holland. Het Nationaal Sleepvaart Museum en het Museum Maassluis brengen de rijke (maritieme) historie en kunst tot leven en organiseren wisselende exposities. Bibliotheek de Plataan is de plek in de stad om jezelf te ontwikkelen.

Maassluis is trots op zijn culturele aanbod en op de vele vrijwilligers die dit mede mogelijk maken.