Maassluis kent een aantal musea en instellingen op het gebied van het cultureel erfgoed.

Museum Maassluis  

Het Museum Maassluis heeft vele gezichten. Het beheert en presenteert een historische en een beeldende kunstcollectie maar er is eveneens gelegenheid voor culturele manifestaties en wisseltentoonstellingen van verschillend aard.

Nationaal Sleepvaart Museum

In het Nationaal Sleepvaart Museum in Maassluis vindt u van alles over de sleepvaart in Nederland. Het is het enige museum in zijn soort in Nederland.

Museumschip Hudson

De Hudson is een bijzonder museumschip, het is namelijk de enige vooroorlogse zeesleper in Nederland. Alle zeeslepers van voor 1963 zijn gesloopt of verloren gegaan.

Zeesleepboot s.s. Furie

De s.s. Furie is de laatste door stoom aangedreven zeesleepboot in Nederland. Ze speelde een rol in de legendarische televisieserie ‘Hollands Glorie’, naar het boek van Jan de Hartog. In 1978 is het schip gekocht door de Stichting Hollands Glorie te Maassluis.

Stichting Kuiperij Ankerstraat

Het pand Ankerstraat 16 is een Kuiperij, die sedert 1665 als zodanig heeft dienstgedaan en die door de Vereniging Hendrick de Keyser is gerestaureerd.

Historische Vereniging Maassluis

De Historische Vereniging Maassluis is een organisatie van vrijwilligers die zich bezighoudt met onderzoek naar de historie van Maassluis in al haar facetten en haar kennis beschikbaar stelt aan de gemeenschap. De vereniging is in 1983 opgericht.

Douanehuisje

Het Douanehuisje aan de Govert van Wijnkade in Maassluis, gebouwd aan het einde van de negentiende eeuw, heeft verschillende bestemmingen gehad. Sinds een aantal jaren stelt de gemeente Maassluis het intieme gebouwtje ter beschikking van kunstenaars en culturele organisaties. Er zijn inmiddels tentoonstellingen geweest van schilderijen, sculpturen, foto’s, maar ook zijn er workshops georganiseerd. De programmering is in handen van de Culturele Raad Maassluis.

Groote Kerk

De Groote of Nieuwe Kerk in Maassluis stamt uit de 17de eeuw en is één van de eerste kerken die als protestantse kerk is gebouwd. De plattegrond is gebaseerd op de plattegrond van de Amsterdamse Noorderkerk en beslaat een Grieks kruis.

Carillon

Bovenin de toren van de Groot Kerk bevindt zich de beiaard die wekelijks bespeeld wordt door de gemeentelijke beiaardiers. Het automatisch carillon verzorgt elk half uur een melodietje. In de zomermaanden vinden met regelmaat open toren concerten plaats.

Heeft u gevonden wat u zocht op deze pagina?