Maassluis kent een aantal musea en instellingen op het gebied van het cultureel erfgoed.

Museum Maassluis  

Het Museum Maassluis(externe link) heeft vele gezichten. Het museum beheert en presenteert een historische en beeldende kunstcollectie en er is eveneens gelegenheid voor culturele manifestaties en wisseltentoonstellingen van verschillende aard.

Nationaal Sleepvaart Museum

In het Nationaal Sleepvaart Museum(externe link) in Maassluis is van alles te vinden over de sleepvaart in Nederland. Het is het enige museum in zijn soort in Nederland.

Sleepboothaven Maassluis

Maassluis is trots op Sleepboothaven Maassluis(externe link), de enige in Nederland. In deze museumhaven liggen de volgende sleepboten: Stoomzeesleper Furie, Bergingsvaartuig Bruinvisch, Zeesleper Hudson, Motorsleepboot Tonijn, Zeesleper Elbe, Europoortsleper Steenbank, Havensleper het Maassluisje, Motorsleepboot Delta en de Havensleepboot Krimpen.

Douanehuisje

Het Douanehuisje op de kop van de buitenhaven wordt gebruikt voor exposities, workshops en presentaties van kunstenaars, verzamelaars, verenigingen en instellingen en anderen die op cultureel terrein iets te bieden hebben. Iedere maand wordt het huisje voor een andere activiteit ingericht. En, niet onbelangrijk, de gemeente stelt het Douanehuisje gratis ter beschikking en zorgt indien nodig zelfs voor een verzekering van de tentoongestelde werken.

Namens de gemeente draagt de Culturele Raad Maassluis zorg voor een goede en evenwichtige programmering in het Douanehuisje. Geïnteresseerden kunnen terecht bij de CRM: douanehuisje@crmmaassluis.nl.

Historische Vereniging Maassluis

De Historische Vereniging Maassluis (HVM) is een organisatie van vrijwilligers die zich bezighoudt met onderzoek naar de historie van Maassluis in al haar facetten. De vereniging is op 29 maart 1983 opgericht en heeft sindsdien een flinke groei meegemaakt in het aantal leden. De HVM verzamelt, ontrafelt en deelt de geschiedenis van Maassluis.

Groote Kerk

De Groote of Nieuwe Kerk(externe link) in Maassluis stamt uit de 17de eeuw en is één van de eerste kerken die als protestantse kerk is gebouwd. De plattegrond is gebaseerd op de plattegrond van de Amsterdamse Noorderkerk en beslaat een Grieks kruis. Boven in de toren van de Groot Kerk bevindt zich de beiaard die wekelijks bespeeld wordt door de gemeentelijke beiaardiers. Het automatisch carillon verzorgt elk half uur een melodietje. In de zomermaanden vinden met regelmaat open toren concerten plaats.

Douanehuisje

Heeft u gevonden wat u zocht op deze pagina?