Opvang vluchtelingen

Welkom op de webpagina waarop alle informatie is te vinden over de opvang van vluchtelingen in Maassluis.

De gemeente Maassluis neemt haar verantwoordelijkheid, vangt vluchtelingen op en biedt hen zoveel mogelijk rust, stabiliteit en veiligheid. Daarnaast wordt ook gezondheidszorg, onderwijs en indien mogelijk werk aangeboden. Maassluis werkt nauw samen met onder meer het Rijk, de Veiligheidsregio, de Centrale Opvang Asielzoekers (COA), vanzelfsprekend allerlei lokale organisaties op het gebied van zorg en welzijn en vrijwilligersorganisaties.

Naast de (landelijke reguliere) opvang van vluchtelingen biedt Maassluis sinds begin dit jaar ook onderdak aan vluchtelingen uit Oekraïne. Maassluis leeft mee met Oekraïne en het Oekraïense volk, niet in de laatste plaats vanwege de band met zusterstad Berehove (Beregszász). Ook kent Maassluis gezinnen die vluchtelingen uit Oekraïne particulier opvangen.

Landelijke opvang van vluchtelingen

Maassluis doet mee met de landelijke opvang van vluchtelingen en asielzoekers. COA is verantwoordelijk voor huisvesting en begeleiding van asielzoekers die in een procedure van asiel aanvragen zitten bij de Immigratie- en NaturalisatieDienst (IND) van het Rijk. In die periode worden zij op diverse locaties in het land en binnen gemeenten opgevangen. De gemeente Maassluis en het COA bieden hen samen onderdak aan op het hotelschip ‘Lady Anne’ aan de Govert van Wijnkade. Op dit moment verblijven er 70 vluchtelingen op de boot.

Particuliere opvang van vluchtelingen uit Oekraïne

Op dit moment worden in Maassluis ook vluchtelingen uit Oekraïne bij particulieren opgevangen. Nog niet alle gezinnen en vluchtelingen zijn bij de gemeente Maassluis bekend. De gemeente roept hen op zich te laten registreren, zodat ook zij gebruik kunnen maken van de beschikbare voorzieningen.

Vluchtelingen uit Oekraïne

Vluchtelingen uit Oekraïne worden opgevangen in het seniorencomplex De Vliet aan de P.C. Hooftlaan dat op de nominatie staat om te worden gesloopt. In nauwe samenwerking met woningcorporatie Maasdelta dat het gebouw beheert, zijn diverse wooneenheden beschikbaar gesteld voor vluchtelingen uit Oekraïne. Op dit moment worden 84 ontheemde Oekraïners opgevangen. Op deze locatie biedt de gemeente Maassluis hulp en koppelt de vluchtelingen aan tal van voorzieningen, zoals bijvoorbeeld zorg, onderwijs, kinderopvang en werk.

Podcastserie ‘Van alle kanten’ belicht leven vluchtelingen in Maassluis

‘Van alle kanten’ is de naam van een zesdelige podcastreeks over vluchtelingen in Maassluis van de gemeente Maassluis. De serie heeft als doel vluchtelingen een stem en daardoor ook een gezicht te geven en is vanaf nu beschikbaar via Apple, Spotify en Google. Iedere maandagochtend gedurende de komende zes weken verschijnt een nieuwe aflevering. 

Podcastserie ‘Van alle kanten’

Belangrijke adressen en betrokken organisaties

Informatie- en nieuwsupdates

Heeft u gevonden wat u zocht?