Stadsbeiaardier
De klanken van het carillon van de Groote Kerk van Maassluis zijn onlosmakelijk verbonden met de stad. Het carillon wordt traditioneel bespeeld door een beiaardier.
Geschiedenis
De geschiedenis van het carillon in Maassluis gaat ver terug en begon in 1963. De stad stond op het punt het 350-jarig bestaan als zelfstandige gemeente te vieren. Een blijvend geschenk leek op zijn plaats.
Op initiatief van de Stichting Maassluise Gemeenschap werd een speciaal 'Beiaardfonds' opgericht. De inwoners brachten al snel een eerste bedrag van 19.000 gulden bijeen. Dat bleek echter niet genoeg voor een volwaardig klokkenspel. Maar met een forse bijdrage van het inmiddels naar Rotterdam verhuisde sleep- en bergingsbedrijf Smit Internationale van 40.000 gulden bleek het plan toch uitvoerbaar. Toch duurde het nog tot februari 1972 totdat er daadwerkelijk groen licht kwam.
Locatie
De toren van de Groote Kerk werd als meest geschikte locatie gekozen, niet alleen technisch gezien, maar ook symbolisch. De kerk staat midden in het historische centrum van Maassluis, in het hart van de gemeenschap. Het kerkbestuur en Monumentenzorg stemden ermee in. Opnieuw toonden de inwoners hun betrokkenheid. Binnen korte tijd werd nog eens 12.700 gulden ingezameld. Met een extra gemeentelijke subsidie van 13.000 gulden kon klokkengieterij Petit & Fritsen de opdracht krijgen om, naast de drie al aanwezige luidklokken, nog eens 45 nieuwe klokken te gieten en de beiaard te installeren.
Feestelijk in gebruik
In september 1974 ging de montage van het klokkenspel van start. Op zaterdag 5 oktober 1974 werd de beiaard feestelijk in gebruik genomen: een historisch moment voor de stad. Sinds de dag van vandaag wordt het carillon bespeeld door beiaardiers Jan van der Zwart uit Gouda en Gerard de Waardt uit Maassluis. Beurtelings hebben zij vijftig jaar lang het carillon tot leven gebracht en met hun spel de stad kleur en karakter gegeven. Een unieke muzikale traditie, gedragen door vakmanschap en toewijding.
Toekomst
Beiaardiers Van der Zwart en De Waardt zijn de jongsten niet meer en hebben aangegeven binnen afzienbare tijd te stoppen met hun werkzaamheden. Daarmee komt een einde aan een bijzonder hoofdstuk in de Maassluise muziekgeschiedenis. De sollicitatieprocedure voor een nieuwe beiaardier loopt inmiddels. In september 2025 maakt de gemeente bekend wie de nieuwe stadsbeiaardier van Maassluis wordt.