In ons huisvuil zitten nog veel materialen die we kunnen hergebruiken. Als wij meer verpakkingsplastic, papier, blik, textiel, etensresten en tuinafval apart aanbieden kunnen met dit 'afval' nieuwe producten worden gemaakt. Bovendien worden de kosten voor het verwerken van ons afval fors minder. Daarom stapt de gemeente Maassluis over op een andere manier van afval inzamelen. Want hoe minder restafval er overblijft, hoe beter.

Grondstof voor nieuwe producten

Een groot deel van ons huisvuil kan nog worden hergebruikt. Zo kan er van verpakkingsplastic nieuw speelgoed worden gemaakt, groente- fruit- en tuinafval (gft) wordt gebruikt voor biogas en compost en van kartonnen drinkpakken kan behang worden gemaakt. Als we deze grondstof voor nieuwe producten uit ons afval halen, belasten we de aarde een stuk minder. Dus doe mee!
Beter afval scheiden. Samen halen we er meer uit. Wat je doet telt!

Wijk voor wijk

De Zwaluwstraat had in Maassluis de primeur om met de nieuwe manier van afval inzamelen kennis te maken. Uit de eerste ervaringen blijkt dat deze bewoners meer grondstoffen uit het afval halen dan in de oude situatie. Daarom voert de gemeente Maassluis nu wijk voor wijk het nieuwe inzamelen in. Een deel van de Vogelwijk is na de zomer van 2021 als eerste laagbouwwijk aan de beurt. Eind 2022 zou het nieuwe inzamelen in heel Maassluis doorgevoerd moeten zijn.
Als u wijk aan de beurt is, ontvangt u een brief van de gemeente met alle informatie. Deze bewonersbrieven kunt u ook hieronder downloaden.

Eerste stap zet u thuis

Veel Maassluizers scheiden hun afval al zorgvuldig maar het doel van de nieuwe manier van afval inzamelen is dat we dat met z'n allen gaan doen. Nu bieden wij in Maassluis jaarlijks, gerekend per inwoner, nog veel restafval aan. Die hoeveelheid ligt zelfs ruim boven het Nederlands gemiddelde. De eerste stap de hoeveelheid restafval te verminderen zet u thuis. Dat is de plek waar alle bruikbare grondstoffen het makkelijkst gescheiden kunnen worden van de rest van het afval. De gemeente helpt u dat beter afval scheiden zo eenvoudig mogelijk te doen.
Lees er meer over in de folder Beter afval scheiden.

Woont u in een laagbouwwoning?

Bewoners van een laagbouwwoning ontvangen van de gemeente een extra minicontainer. De minicontainer (groene deksel) voor groente-, fruit- en tuinafval en etensresten (gft-afval) heeft u al. Uw grijze minicontainer krijgt een oranje deksel en wordt gebruikt voor verpakkingsplastic, metaal en drinkpakken (PMD). De nieuwe container heeft een blauwe deksel en is bestemd voor oud papier.
Textiel en glas brengt u, net als nu, naar een verzamelcontainer in de wijk of bij het winkelcentrum. Het restafval, wat door de nieuwe manier van afval scheiden fors zou moeten verminderen, brengt u naar een ondergrondse container in de buurt. Hiervoor ontvangt u een afvalpas.

Woont u in een hoogbouwwoning?

Voor bewoners van hoogbouw staan in de directe omgeving van de woning al ondergrondse containers voor restafval. Het restafval, wat door de nieuwe manier van afval scheiden fors zou moeten verminderen, brengt u naar deze containers in de buurt. Hiervoor ontvangt u een afvalpas.
Een deel van de bestaande containers voor restafval wordt omgebouwd tot PMD container en is voortaan bestemd voor verpakkingsplastic, metaal en drinkpakken (PMD). Ook groente-, fruit- en tuinafval (gft) en oud papier en karton blijft u naar de containers dichtbij uw flat of appartement brengen.
Textiel en glas brengt u, net als nu, naar een verzamelcontainer in de wijk of bij het winkelcentrum.   
 

Locatie ondergrondse containers Vogelwijk

De locaties van de nieuwe ondergrondse containers in het deel van de Vogelwijk dat na de zomer van start gaat met de nieuwe manier van afval scheiden, zijn nog niet definitief. Tijdens twee inloopbijeenkomsten konden bewoners van de Vogelwijk meepraten over de definitieve locaties van de ondergrondse containers. Deze inloopbijeenkomsten waren op 14 en 15 juli 2021.

Heeft u nog vragen? Stuur dan een e-mail naar afvalscheiden@maassluis.nl.