Nieuwsbrief Beter Afval Scheiden - juli 2025
Een kijkje achter de schermen van het project Beter Afval Scheiden
Projectleider Beter Afval Scheiden, Pieter van Bennekom, vertelt over de werkzaamheden in Maassluis: “Alle officiële stappen, zoals de zienswijzen (inspraak door bewoners), zijn afgerond en vastgesteld. Hierom is op 8 april gestart met het plaatsen en vervangen van ondergrondse en bovengrondse afvalcontainers in de gemeente. Dit voeren we wijk voor wijk uit tot en met het einde van dit jaar. Momenteel zijn we bezig in de Burgemeesterswijk.
Sinds 8 april zijn de werkzaamheden voor de ondergrondse containers op de volgende locaties afgerond:

- Vogelbuurt
- Oranjewijk
- Molenbuurt
- Feministenbuurt
- Buurt de Kapelpolder
Alle containers zijn op dit moment open. Dat betekent dat inwoners hun afval gewoon kunnen weggooien zonder gebruik van de milieupas. Na de zomervakantie starten we met het versturen van de milieupassen. Op de zuil van de container staat vermeld dat de container tot die tijd zonder milieupas te gebruiken is. De meetapparatuur werkt al wel. Dat betekent dat de container, met behulp van een sensor, doorgeeft wanneer deze vol is. Stadsbedrijf maakt op deze manier de containers op tijd leeg. Ook is de planning dat vóór de zomervakantie wordt gestart met het plaatsen van de bovengrondse containerbehuizingen voor GFT+E (groente-, fruit-, tuinafval en etensresten) in de gemeente. Ook dit voeren we wijk voor wijk uit. Heeft u vragen of opmerkingen over het project? Neem dan gerust telefonisch contact met ons op via 14010 of per e-mail via afvalscheiden@maassluis.nl. Wij denken graag met u mee en staan open voor uw ideeën en zorgen. Samen zorgen we voor een schone en goed werkende afvalinzameling in onze gemeente.”
Levering nieuwe minicontainers

Assistent projectleider Beter Afval Scheiden, Sanja Pellis, vertelt over de minicontainers: “Bewoners hebben gereageerd op de brief over de keuze voor de maat van de minicontainers. De sluitingsdatum was 27 juni. We beoordelen nu alle reacties, om te bepalen of er maatwerk nodig is. Voor sommige bewoners in de stad is dat zo. Bewoners die nog geen reactie van ons hebben gekregen, ontvangen die binnenkort. We doen ons best om iedereen zo snel mogelijk te informeren.
Na de zomervakantie, van september tot en met december van dit jaar, krijgen alle bewoners een brief. Deze brief wordt verstuurd, uiterlijk twee weken, voordat we de minicontainers leveren of het maatwerk toepassen. In de brief staat bijvoorbeeld wanneer de minicontainers worden geleverd. Sommige bewoners ontvangen een brief over maatwerk. We leggen dan uit hoe het maatwerk er precies uitziet. Zoals voor alle werkzaamheden geldt, wordt het maatwerk ook wijk voor wijk uitgevoerd. We bedanken alle bewoners die hun keuze hebben doorgegeven of vragen met ons hebben gedeeld. Samen zorgen we ervoor dat Beter Afval Scheiden goed wordt uitgevoerd en voor iedereen passend is.”
Afval scheiden in Maassluis: bij de bron
In Maassluis doen we aan bronscheiding. Dit betekent dat u zelf het afval thuis in de juiste bak gooit. Door dit goed te doen, zorgen we voor schonere materialen en kunnen we het afval beter hergebruiken. Dit is goed voor het milieu en helpt om grondstoffen te besparen. Dit is ook de reden waarom de gemeente Maassluis al jarenlang kiest voor bronscheiding. Sommige mensen vragen waarom andere gemeenten stoppen met bronscheiding. In Maassluis doen we dit nog steeds, omdat het goed werkt. Onze inwoners scheiden het afval goed, maar dat kan nog beter. Zo blijft de kwaliteit hoog!
Waarom bronscheiding?
“Als u zelf afval scheidt, krijgt de verwerker beter materiaal voor hergebruik. Dit is beter dan wanneer machines het afval later nascheiden. Bij bronscheiding scheiden we bijvoorbeeld GFT+E, PMD, papier/karton en glas direct van elkaar. Dit zorgt voor meer hergebruik van deze materialen. Bij nascheiden wordt alleen het PMD uit het restafval gehaald, maar de rest van het afval blijft gemengd. Dit gebeurt niet in Maassluis. Wij kiezen voor bronscheiding, zodat het afval al goed gescheiden is bij de bron.”
Is afval scheiden moeilijk?
“Het is begrijpelijk dat het even wennen is, omdat het een grote verandering is. Maar dit jaar krijgt u meer informatie over welk afval in welke bak moet. We zien in andere gemeenten dat bewoners, na een tijdje, goed wennen aan het nieuwe systeem en het goed toepassen. Kleine stapjes helpen al!”
Wat gebeurt er met het gescheiden afval, vraagt de inwoner zich af?
“PMD, papier/karton en glas worden opnieuw gebruikt voor nieuwe producten. En GFT+E wordt bijvoorbeeld verwerkt tot compost of kan zelfs biogas opleveren.”
Waarom gooien we niet gewoon alles bij elkaar en sorteren we later?
“Als we het PMD pas later uit het restafval halen, wordt het van minder goede kwaliteit om te hergebruiken. In Maassluis scheiden we het PMD goed, maar er zit nog teveel PMD in het restafval. Omdat ons ingezamelde PMD van goede kwaliteit is, is er geen reden om over te stappen op nascheiden.”
Wat zijn de ontwikkelingen in de regio?
Laurens legt uit wat er gebeurt op het gebied van afvalscheiding, zowel in de regio als landelijk: “Steeds meer gemeenten verbeteren hun afvalscheiding, door gebruik te maken van slimmere containers. Dit maakt het makkelijker voor inwoners en geeft de gemeente waardevolle informatie. Zo kan de gemeente haar dienstverlening verbeteren. Ook helpt dit om grip te houden op de kosten voor het inzamelen en verwerken van afval.”
Wat kunnen we zelf doen als inwoner?
Afvalcoach Laurens zegt: “Het is begrijpelijk dat er zorgen zijn, maar ons advies is om aan de slag te gaan met afval scheiden. Verandering kost tijd, vooral omdat het een grote verandering is. Heeft u vragen of is iets niet duidelijk? Laat het ons weten, we helpen u graag. We kunnen bijvoorbeeld uw vragen beantwoorden, u meer informatie geven, of zelfs bij u langs komen. Samen werken we aan een duurzamer Maassluis.
Kijk voor handige tips ook op de pagina van Milieucentraal. Heeft u zelf nog andere vragen over afval scheiden? Neem dan contact op met
afvalcoach Laurens Kroes.
Planning 2025

Heeft u vragen over de afvalinzameling in Maassluis?

Afvalcoach Laurens Kroes helpt u graag. U kunt hem aanspreken in de stad of bezoek zijn inloopspreekuren. Kom gerust langs met uw vragen over afval, aanmelden is niet nodig. Deze spreekuren vinden plaats op drie locaties, op verschillende dagen:
- Weekmarkt bij winkelcentrum Koningshoek van 10.00 tot 12.00 uur;
- Bibliotheek de Plataan, Uiverlaan 18 van 13.00 tot 15.00 uur;
- Vereniging Bewoners Belangen Maassluis (VBBM),
- P.C. Hooftlaan 372-374 van 10.00 tot 12.00 uur.
Kijk voor de precieze data en tijdstippen en voor meer informatie over de afvalcoach op: www.maassluis.nl/afvalcoach. Of mail naar: afvalscheiden@maassluis.nl.
Levering van de milieupas

Alle huishoudens in Maassluis ontvangen na de zomervakantie wijk voor wijk de milieupas. Met de milieupas heeft u toegang tot de ondergrondse en bovengrondse containers. Dit ziet er als volgt uit:
Hoogbouw
- Ondergrondse container: restafval, PMD, OPK
- Bovengrondse container: GFT+E
- Milieustraat: overig afval
Laagbouw
- Ondergrondse container: restafval
- Minicontainer aan huis: GFT+E, PMD, OPK
- Milieustraat: overig afval
Voor de laagbouw geldt dat er huishoudens zijn waar maatwerk geldt. Deze huishoudens zijn of worden daarover geïnformeerd. Twijfelt u wat er voor u geldt? Neem dan contact op via 14 010 of afvalscheiden@maassluis.nl.
Voor glas en textiel gebruikt u de onder- en bovengrondse containers zonder milieupas. Deze blijven open en sluiten we niet af. De milieupas voeren we in zodat alleen de huishoudens van Maassluis het afval gescheiden kunnen aanbieden. De milieupas is geregistreerd op uw woonadres en hoort bij de woning. Dat betekent dat de pas in de woning blijft als u verhuist. De milieupas helpt de gemeente om haar inwoners een goede dienstverlening voor afvalinzameling te kunnen geven. Er zijn geen extra kosten verbonden aan het gescheiden aanbieden van afval. U blijft jaarlijks een vast bedrag via de afvalstoffenheffing betalen. De milieupas geeft ook toegang tot de milieustraat, waar u vooraf online een afspraak voor maakt.
Hoe heeft de gemeente de privacy geregeld?
De gemeente houdt zich aan de regels over privacy en volgt de ontwikkelingen. Uw milieupas is op uw woonadres geregistreerd. Dit is nodig om het werk goed te kunnen doen, namelijk het op tijd legen van de onder- en bovengrondse containers.
Milieustraat Maassluis: wanneer en hoe?
De milieustraat is voor afval dat niet huis-aan-huis wordt opgehaald, zoals bouw- en
sloopafval, piepschuim en klein chemisch afval. Bekijk de volledige lijst van afval via:
www.maassluis.nl/afvallijst-grofvuil. Bijna alles is gratis!
Let op:
- Zand, grond, aarde en (dak)grind kunt u niet naar de milieustraat brengen. Dit gaat naar een particuliere afvalverwerker, zoals AH VRIJ.
- Medicijnen, naalden en spuiten moet u inleveren bij de apotheek.
- Autobanden kunt u naar uw garage of de milieustraat brengen. Banden met velg hebben een vast tarief.
Afspraak maken
Vergeet niet vooraf online een afspraak te maken voordat u uw afval brengt. U regelt dit via de webpagina van de milieustraat: www.maassluis.nl/milieustraat.
Afvalscheidingswijzer
Of het nu om kattenbakvulling of een gebruikt theezakje gaat, de Afvalscheidingswijzer vertelt u wat de juiste afvalbak is voor alle afvalproducten. Dus twijfelt u over de juiste bak? Gebruik de handige tool van Milieucentraal via: www.afvalscheidingswijzer.nl.
Textiel- en glascontainers: wat mag hier wel en niet in?
Wat mag wel in glascontainers:
- Leeg glas zoals flessen, potten en glazen (mag met deksel)
- Parfum-/neusspray flesjes
- Glazen flessen zonder statiegeld

Wat mag niet in glascontainers:
- Vlakglas (ramen en spiegels)
- Porselein
- Aardewerk
- Vazen
- (Vissen)kommen
- Kristalglas
Wat mag wel in textielcontainers:
- Kleding
- Schoenen (per paar)
- Beddengoed
- Gordijnen
- Knuffels
- Alle (schone) stoffen
Alles in een dichte zak aub.

Wat mag niet in textielcontainers:
- Matrassen
- Vervuilde en kapotte kleding/stoffen
- Tapijt
- Kussens
- Laminaat
Afgedankt textiel kunt u inleveren bij de milieustraat. Kleding of ander textiel dat nog bruikbaar is, kunt u ook naar een kringloopwinkel brengen. Kijk op: www.maassluis.nl/kringloopwinkel voor de dichtstbijzijnde locatie. Later dit jaar delen we ook de wel/niet lijsten voor de GFT+E, PMD en OPK containers. Nu al meer weten over wat in welke bak hoort? Kijk dan op www.afvalscheidingswijzer.nl.
