Zwerfafval zorgt voor veel rommel op straat en is voor veel mensen een doorn in het oog. Bovendien is het schadelijk voor dieren en het milieu. Help mee om zwerfafval te voorkomen. Gooi afval niet op straat of in het groen.

Zwerfafval is afval dat rondslingert in de buitenruimte. Op straat, in het water en in de parken. Het is afval dat door mensen bewust of onbewust is weggegooid of achtergelaten. Zwerfafval dat niet in de afvalbak terecht komt, bestaat vooral uit blikjes, plastic frisdrankflesjes, fastfood- en snoepverpakkingen, sigarettenpeuken en kauwgom 

Samen houden we Maassluis schoon 

De gemeente is wettelijk verantwoordelijk voor het schoonmaken en schoonhouden van de stad. Medewerkers van Stadsbedrijf zorgen voor voldoende afvalbakken op straat, legen deze en maken de openbare ruimte dagelijks schoon.  
Maar de gemeente kan dit niet alleen. Daar hebben we u hulp hard bij nodig. U kunt helpen door uw afval netjes in de afvalbak te gooien of door een schoonmaakactiviteit te organiseren. Zo houden we Maassluis samen schoon. 

Wat u zelf kunt doen om zwerfafval te voorkomen 

Een schone stad begint bij jezelf. Gooi afval in de afvalbak en zet geen vuilniszakken of ander afval naast een afvalcontainer. Naast dat deze vuilniszakken ongedierte aantrekken, veroorzaken ze zwerfafval doordat ze worden opengescheurd door meeuwen of ratten waardoor het vuil wegwaait. Daarnaast kunnen medewerkers van Stadsbedrijf de afvalcontainers niet goed legen omdat het afval in de weg staat.  

Dit kunt u zelf doen om zwerfafval te voorkomen:

  • Bent u onderweg en heeft u afval? Gooi uw afval in een afvalbak of neem het mee naar huis. Ook klein afval zoals papiertjes, sigarettenpeuken of kauwgom.
  • Maak een afspraak om grofvuil naar de Milieustraat te brengen, dat kan vaak al de volgende dag. Kunt u het niet zelf wegbrengen, maak dan een afspraak om het grofvuil op te laten halen.

Wilt u meer doen? 

Wilt u zelf een extra steentje bijdragen aan een schoner Maassluis? Dan kunt u het volgende doen.

Ziet u zwerfafval of afval dat naast een afvalcontainer is gezet? Doe dit afval, als het past, zelf in de container en gooi zwerfafval in de dichtstbijzijnde afvalbak. Ook kunt u hiervan melding maken bij de gemeente. Dan wordt het opgeruimd. 

U kunt zich aanmelden bij de gemeente als vrijwilliger en meedoen met opruimacties, bijvoorbeeld met Landelijke Opschoondag(externe link) of u kunt zelf een opruimactie starten. De gemeente denkt graag met u mee en kan uw initiatief ondersteunen door:

Waarom zwerfafval voorkomen 

Zwerfafval is slecht voor mensen, dieren en het milieu. Dieren eten het op of raken erin verstrikt. Ook trekt het ongedierte aan zoals ratten. Daarnaast kan de bodem vervuilen. Het duurt lang voordat zwerfafval verteert. Kauwgom bijvoorbeeld verteert pas na 20 jaar, een blikje in minimaal 50 jaar en plastic breekt niet af, maar brokkelt langzaam af tot hele kleine stukjes. Die kleine stukjes plastic komen in het water terecht en vervolgens via vissen en mosselen in het eten van mensen. 

Zwerfafval melden 

Zwerfvuil maakt een straat rommelig en onverzorgd. Ziet u zwerfafval op straat of in het water? Meld het bij de gemeente

Zie ook 

Milieustraat

Grofvuil wegbrengen of laten ophalen

Melding maken van zwerfafval