Een grote legergroene vrachtwagen met witte letters ‘Escaperoom Ondermijning’ trok deze week veel aandacht bij het stadhuis. Deze mobiele escaperoom was speciaal neergezet voor professionals die een belangrijke rol spelen in de bestrijding van crimineel pandgebruik.

Medewerkers van onder andere woningcorporatie Maasdelta, politie en wethouders waagden een dappere poging om uit de escaperoom te ontsnappen en zo nog meer te leren over signalen van georganiseerde criminaliteit en de mogelijkheden om deze te melden.

Crimineel gebruik van sociale huurwoningen

Crimineel gebruik van sociale huurwoningen is een probleem. Uit onderzoek is gebleken dat in de regio Rotterdam ruim de helft van de incidenten plaatsvindt in sociale huurwoningen. Het gaat daarbij om zware criminaliteit, zoals cocaïnehandel, witwassen en wapenopslag. Sociale huurwoningen zijn voor criminelen interessant wanneer zij er anoniem kunnen verblijven. Ook kan een huurder worden benaderd om de woning (deels) af te staan voor criminele doeleinden. 

Signalen herkennen en melden

De mobiele Escaperoom Ondermijning is in samenwerking met Versterkingsprogramma Weerbaar tegen Ondermijning door Escape Room Designer ontwikkeld. Deze leert professionals op een unieke manier wat de signalen van crimineel pandgebruik kunnen zijn. In groepjes kregen deelnemers 45 minuten de tijd om bijpassende puzzels op te lossen en uit de escaperoom te ontsnappen. De puzzels gaan onder andere over signalen, zoals steeds wisselende bewoners, bedrijvigheid op onlogische tijdstippen en het herkennen van de geur van cocaïne. Ook werd er stilgestaan bij mogelijkheden om signalen te melden, zoals via de politie, de gemeente, de woningcorporatie of Meld Misdaad Anoniem(externe link).

Samen slimmer tegen ondermijning

Versterkingsprogramma Weerbaar tegen Ondermijning(externe link) versterkt de aanpak van ondermijnende criminaliteit afkomstig uit de handel in cocaïne in de regio Rotterdam. Dit samenwerkingsverband tussen meerdere overheidspartners ondersteunt onder meer gemeenten en woningcorporaties in hun weerbaarheid tegen ondermijnende criminaliteit.