Dat beloofde de gemeente eerder in het coalitieakkoord. Sjef Evers, wethouder van o.a. openbare ruimte en groen : "Groen zorgt ervoor dat we ons beter voelen en dat onze stad goed voorbereid is op alle klimaatveranderingen." Nu het groenplan voor 2024-2030 door de raad is vastgesteld, is duidelijk wat de gemeente precies gaat doen om de plannen uit het coalitieakkoord voor elkaar te krijgen. Inwoners hebben bijgedragen en meegedacht met de gemeente en lieten vorig jaar hun groenwensen voor Maassluis weten. 

Planten van 200 bomen   

Een van de eerste stappen is het planten van bomen de komende winter, maar liefst 200! Dit aantal komt bovenop het aantal bomen dat in Wilgenrijk wordt geplant. De plantactie gaat om het vervangen van iepen die ziek waren en zijn weggehaald, maar ook om omgewaaide bomen of bomen die de droge zomerperiode niet hebben overleefd. Dit waren er totaal minder dan 200, ruim 50 bomen worden extra geplant om het groen in Maassluis een extra stimulans te geven.  

Sterk groen   

Bij het kiezen van de boomsoorten let de gemeente er speciaal op hoe sterk (resistent) de bomen zijn tegen ziekten en plagen. Maar ook of ze sterk genoeg zijn bij klimaatveranderingen (extreme hitte of regen). En of de bomen een goede voedselbron zijn voor insecten en vogels. En dat het mooi staat natuurlijk! Wethouder Denise Mulder van o.a. duurzaamheid en biodiversiteit: "Op deze manier werken we als gemeente aan een bomenbestand dat klaar is voor de toekomst en waarbij de bomen ouder en dus groter mogen worden.”  

Wethouder Evers vult hierop aan: “We doen ons best om zo het bladerdak (ook wel boomkroon oppervlak genoemd) van alle bomen in Maassluis te vergroten, zodat we bijvoorbeeld meer schaduw krijgen in de (warme) zomers. En het zorgt er ook nog eens voor dat alle planten, dieren en bacteriën beter kunnen samenwerken (ecosysteem). Het maakt de natuur sterker, maar ook onszelf."  

Benieuwd naar het groenplan voor 2024-2030?   

Kijk hier voor meer informatie Groenbeleid Beheerplan