Joyce en haar gezin leven zo duurzaam mogelijk. “We maken bewuste keuzes”, zegt ze (Fotograaf Annette Moerman).

Als klein kind droomde Joyce van Randwijk ervan om later voor Greenpeace te werken. "Ik zag mezelf dan heel heldhaftig in een rubberbootje strijden tegen de walvissenjacht. Maar als enorme koukleum heb ik deze ambitie losgelaten. Wel is de natuur altijd belangrijk voor mij gebleven. Het is de bron van ons bestaan. Om die reden leef ik zo duurzaam mogelijk. Ik probeer het milieu zo min mogelijk te belasten. Privé en als ondernemer."

Joyce en haar man Tom van Zwet zijn eigenaar van De Polderij in Maassluis. In 2018 gingen de deuren van de bosrijke vergaderlocatie open. "Tom en ik droomden al jaren van duurzaam leven op een eigen boerderij. We hadden allemaal mooie plannen en dachten dat we voor de realisering hiervan minimaal naar de andere kant van het land moesten verhuizen. Maar toen kwam de Polderij binnen ons bereik. We genieten iedere dag volop van ons huidige leven. En dat is op alle fronten zo groen mogelijk", vertelt Joyce.

Eigen moestuin

"Bedrijfseconomisch worden we op dit moment wel wat geremd door alle coronamaatregelen", vervolgt ze haar verhaal. "Maar we blijven initiatieven ontwikkelen. Tom is nu bijvoorbeeld bezig met het maken van kaas. En we werken aan een duurzame lunchlocatie. De natuur geeft ons zoveel. Mensen werken effectiever in een natuurrijke omgeving. Daarom zijn onze vergaderruimtes ingericht met veel planten en natuurlijke materialen. De Polderij is ecologisch verbouwd en sinds kort hebben we ook zonnepanelen. We koken zoveel mogelijk biologisch met seizoensgebonden producten van lokale leveranciers en met de gewassen uit onze eigen moestuin. Vanzelfsprekend scheiden we al ons afval. We hebben zelfs aparte emmers voor eierschalen en koffiedik."

Tweedehands spullen

Ook privé leeft Joyce zo duurzaam mogelijk. "We kopen alleen spullen als we ze echt nodig hebben en het liefst kiezen we dan voor tweedehands. We denken goed na over iedere aankoop en we maken hele bewuste keuzes. Dat is voor mij de kern van duurzaamheid. En alle beetjes doen ertoe. Zo draagt de jongste van ons uitwasbare luiers. Dat scheelt veel afval. Duurzaam leven hoeft niet duur te zijn. Integendeel."

Duurzaamheid: wat je doet telt!

Maassluis steeds duurzamer maken is belangrijk. Gelukkig zijn veel inwoners al duurzaam bezig. Daar zijn we als gemeente trots op. Daarom zetten we deze betrokken Maassluizers graag even in het zonnetje. In de rubriek 'Wat je doet telt', laten we zien dat iedereen zijn of haar steentje kan bijdragen om van Maassluis een duurzame en milieuvriendelijke gemeente te maken. De mensen die hier aan het woord komen, ontvangen van ons een duurzaam bedankje.