"Avonturis is een mooi voorbeeld van klimaatadaptief denken in de praktijk", zegt Victor Kappelhof van de groep Duurzame Maassluizers (Fotograaf Peter Farla).

Nadenken over een manier om de wereld mooier en beter te maken. Dat deed Victor Kappelhof als klein mannetje al. Rond 2000 werd het begrip duurzaamheid concreet voor hem. "Ik ging me verdiepen in elektrisch rijden en van het een kwam het ander. Inmiddels volg ik de duurzaamheidsdiscussie al geruime tijd. Natuurlijk valt er nog genoeg te verbeteren maar er gebeurt ook veel goeds. Ik ben vooral geïnteresseerd in de praktijk, wat mensen daadwerkelijk allemaal doen."

Naar eigen zeggen leeft Victor zelf redelijk duurzaam. "Ik rijd hybride, scheid mijn afval zorgvuldig en ga bewust met energie om", vertelt hij. "Maar aan mijn huis valt nog wel wat te verduurzamen. Dus heb ik advies ingewonnen en gesproken met mensen uit de buurt. Er wordt vaak aangenomen dat het verduurzamen van een huis handenvol met geld kost. Maar het ligt eraan wat je doet. Maak geen hoge kosten zonder te weten of iets werkt. En doe het stap voor stap."

Duurzame Maassluizers

Ook klimaatadaptatie staat hoog op de agenda bij Victor. "Voorkom overlast bij veel regen maar probeer water wel vast te houden voor droger tijden. Aan natuurspeeltuin Avonturis kun je goed zien dat dat schitterende plekken op kan leveren." In de afgelopen tijd heeft hij ervaren dat er in Maassluis al heel wat inwoners actief zijn op het vlak van duurzaamheid en de energietransitie. Samen met een aantal van die mensen vormt Victor Kappelhof nu de groep Duurzame Maassluizers.

Natuur proeven

"We zijn allemaal verschillend qua achtergrond maar ons gemeenschappelijke doel is een duurzame toekomst. Om met meer gelijkgestemden in contact te komen, organiseren we verschillende activiteiten waaronder 'Fête de la Nature'." Op 4 september 2021 konden twee fietsroutes worden gereden langs vier natuurlocaties in Maassluis: het Duurzaamheidscentrum, Maatwerk Moestuin, De Polderij en Avonturis. Victor Kappelhof: "Hier konden mensen de natuur proeven, letterlijk en figuurlijk.”

Meer informatie

Victor Kappelhof vertelt dat de groep Duurzame Maassluizers nog meer activiteiten wil organiseren. "Om mensen op een laagdrempelige manier met elkaar te verbinden. Om elkaar te inspireren en stimuleren." Kijk voor informatie op www.facebook.com/duurzamemaassluizers(externe link) of www.duurzamemaassluizers.nl(externe link).

Duurzaamheid: wat je doet telt!

Maassluis steeds duurzamer maken is belangrijk. Gelukkig zijn veel inwoners al duurzaam bezig. Daar zijn we als gemeente trots op. Daarom zetten we deze betrokken Maassluizers graag even in het zonnetje. In de rubriek ‘Wat je doet telt’, laten we zien dat iedereen zijn of haar steentje kan bijdragen om van Maassluis een duurzame en milieuvriendelijke gemeente te maken. De mensen die hier aan het woord komen, ontvangen van ons een duurzaam bedankje.