Houd rekening met langere wachttijden bij het maken van een afspraak. Op dit moment zijn er veel aanvragen voor paspoorten en ID-kaarten.

Als u uw Nederlandse paspoort, rijbewijs of identiteitskaart kwijt bent, gaat u niet naar de politie maar naar uw woongemeente.

U kunt kiezen of u de vermissing wilt laten registreren en meteen een nieuw document aanvragen of alleen de vermissing wilt laten registreren zonder nieuwe aanvraag. De houder van het paspoort, rijbewijs of identiteitskaart moet dit zelf doorgeven.

Vermissing registreren zonder nieuwe aanvraag

Bent u uw paspoort, rijbewijs of identiteitskaart kwijt, wilt u dit laten registreren, maar nog geen nieuw document aanvragen? Hiervoor gaat u naar Publiekszaken op het gemeentehuis.

De baliemedewerker maakt een verklaring van vermissing op en registreert uw document als vermist. Aan het opmaken van een verklaring van vermissing zijn geen kosten verbonden. U moet hier een afspraak voor maken.

Door deze verklaring af te leggen, wordt het vermiste document (paspoort, ID of rijbewijs) ongeldig verklaard. Dit kan niet worden teruggedraaid. Heeft u het document als vermist laten registreren en vindt u deze weer terug? Dan moet u het document inleveren bij de gemeente.

Afspraak maken

Vermissing registreren en een nieuw document aanvragen

U kunt ook direct na het registreren van de vermissing een nieuw document aanvragen. Kijk voor het maken van een afspraak bij:

Nieuw document

Uw nieuwe reisdocument heeft een nieuw documentnummer en een nieuwe einddatum. Een vervangend rijbewijs heeft een nieuw documentnummer maar dezelfde einddatum als het vermiste rijbewijs.

De gemeente controleert altijd uw identiteit. Fraude wordt streng aangepakt.

Document kwijt in buitenland

Als u uw paspoort of identiteitskaart kwijtraakt in het buitenland, moet u zelf aangifte van vermissing doen bij de plaatselijke politie. U krijgt een aangiftebewijs mee. Met dit

aangiftebewijs kunt u een nieuw reisdocument aanvragen bij de Nederlandse ambassade of consulaat. De adressen vindt u op de website(externe link) van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Als u uw rijbewijs kwijtraakt in het buitenland dan kunt u aangifte van vermissing doen bij de plaatselijke politie. U krijgt een aangiftebewijs mee. U kunt een nieuw rijbewijs aanvragen bij uw gemeente. U moet dan ook een verklaring van vermissing invullen.

Buitenlands document kwijt in Nederland

Als u uw buitenlandse paspoort, identiteitskaart of rijbewijs kwijtraakt in Nederland, ga dan naar de politie.

Heeft u gevonden wat u zocht?