Henk van Woerden: 'Minder kosten voor energieverbruik door goede isolatie'

Henk van Woerden en zijn vrouw hebben hun huis goed geïsoleerd en maken gebruik van zonnepanelen. Goed voor het milieu en de portemonnee (Fotograaf Annette Moerman).

Vaak wordt gedacht dat milieubewust leven duur is. "Maar dat hoeft helemaal niet", zegt Henk van Woerden. "Sterker nog: op bepaalde vlakken kan duurzaamheid juist zorgen voor minder kosten. Zo is onze energierekening nu een stuk lager dan voorheen. Dat komt doordat mijn vrouw en ik ons huis goed hebben geïsoleerd. Verder maken we gebruik van zonnepanelen. Dit alles is niet alleen goed voor het milieu maar ook voor de portemonnee."

Zorg voor de natuur is belangrijk in het leven van Henk. "Maar de voornaamste reden om onze woning beter te isoleren, had te maken met de kosten voor ons energieverbruik”, vertelt hij. “Dat was toch iedere keer weer een flink bedrag. Dus toen ik op een gegeven moment bezig was met een kleine verbouwing, heb ik dat meteen gecombineerd met betere isolatie. Vervolgens daalde onze de energierekening.  Zo is het balletje gaan rollen. Iedere keer dat er iets aan het huis moest gebeuren, nam ik weer een stukje isolatie mee. Doordat we het stapsgewijs aanpakten, bleven de uitgaven beheersbaar. En iedere aanpassing pakte positief uit. Vervolgens kwamen er ook zonnepanelen."

Zonnepanelen

Henk is daar heel enthousiast over. "Ik heb een technische achtergrond dus ik weet hoe een zonnepaneel werkt. Maar ik blijf het bijzonder vinden. Je houdt zo’n paneel in de zon en dan komt er stroom uit! Ons eerste zonne-apparaat in 1997 was overigens een zonneboiler. En die werkt nog steeds prima!" Henk is dol op meten en weten. "Toen we overstapten op betere isolatie, heb ik op verschillende plekken meetapparatuur geplaatst. En nu we zonnepanelen hebben, meet ik weer van alles. Zo kan ik zien dat onze inspanningen echt nut hebben en kostenbesparend werken."

Rivieroevers schoonhouden

Maar Henk is ook nog op andere vlakken actief. Zo helpt hij onder meer mee met het schoonhouden van de rivieroevers langs de Nieuwe Waterweg. "Ik zit bij twee verschillende opruimploegen en ik raap een paar keer per maand zwerfafval op. Verder zet ik me in voor de bescherming van groengebieden in onze regio. Ik vind dat we zuinig moeten zijn op onze natuur en op onze aarde."

Duurzaamheid: wat je doet telt!

Maassluis steeds duurzamer maken is belangrijk. Gelukkig zijn veel inwoners al duurzaam bezig. Daar zijn we als gemeente trots op. Daarom zetten we deze betrokken Maassluizers graag even in het zonnetje. In de rubriek ‘Wat je doet telt’, laten we zien dat iedereen zijn of haar steentje kan bijdragen om van Maassluis een duurzame en milieuvriendelijke gemeente te maken. De mensen die hier aan het woord komen, ontvangen van ons een duurzaam bedankje.