Duurzaamheid is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor uw portemonnee. Samen maken wij Maassluis een stukje duurzamer.

Spreekuren energiecoaches

Energiebesparende maatregelen zijn actueler dan ooit. In Maassluis zijn daarom verschillende energiecoaches aan de slag om inwoners te helpen met energiebesparing en de energietransitie. Met ingang van 13 februari is er een inloopspreekuur van 10.00 - 11.00 uur bij buurtcentrum De Hooftzaak aan de PC Hooftlaan.

Kunt u ook hulp of advies gebruiken bij energiebesparing of verduurzaming van uw (huur)woning? Kom dan langs bij buurtcentrum De Hooftzaak voor een vrijblijvend en gratis gesprek. Ook kunt u dan een vervolgafspraak maken voor een gratis adviesgesprek bij u thuis.

Regionaal energieloket

De WoonWijzerWinkel(externe link) is het regionaal energieloket. De dienstverlening van de WoonWijzerWinkel is onafhankelijk. De WoonWijzerWinkel garandeert keuzevrijheid, biedt deskundig maatwerkadvies en zoekt altijd naar de beste oplossing voor u. Dit doet het loket digitaal op de website, maar u kunt ook langskomen in de 2500 m² grote showroom in Rotterdam waar alle duurzame oplossingen te zien zijn!

Wilt u nog meer weten over energie en milieu in het dagelijkse leven? Neem dan ook eens een kijkje op de website van Milieu Centraal(externe link).

Webinar woningisolatie

Isoleren is de basis van verduurzaming. Ongeacht de vervolgstappen loont isolatie altijd. U verbruikt minder energie, uw kosten gaan omlaag en uw woning wordt comfortabeler.

Uw huis isoleren is ook goed voor het milieu. In het klimaatakkoord is aangegeven dat alle woningen voor 2050 aardgasvrij moeten zijn. De eerste stap naar aardgasvrij is isoleren. Het isoleren van uw vloer, dak, spouwmuren en gevel zorgt ervoor dat u minder gas verbruikt om uw woning te verwarmen. Ook het vervangen van niet-geïsoleerde ramen door triple glas of HR++ glas verlaagt uw energieverbruik.

Een expert van de WoonWijzerWinkel gaf 21 september 2020 uitleg over de verschillende vormen van isolatie en de mogelijkheden om dit te financieren. U kunt dit webinar nog terugkijken:

Energie opwekken

Zonatlas

Bent u geïnteresseerd in zonnepanelen en wilt u weten of uw dak voldoende zon 'vangt' om zonnepanelen optimaal energie te laten opwekken? Ga dan naar de website van de Zonatlas(externe link). Hier kunt u in één oogopslag zien of de locatie van uw dak geschikt is voor het plaatsen van zonnepanelen.

Vergunning

In de meeste gevallen is er geen vergunning nodig voor het plaatsen van zonnepanelen. Op de website www.omgevingsloket.nl(externe link) kunt u de vergunningcheck doen om te controleren of u een vergunning nodig hebt.

Registreren

Het is een goed idee om uw zonnepanelen te registreren via energieleveren.nl(externe link). De beheerders van het Nederlandse elektriciteitsnet krijgen zo meer inzicht in waar en hoeveel elektriciteit wordt opgewekt. Zij kunnen hierdoor beter inspelen op de energiestromen en blijven zorgen voor een betrouwbaar elektriciteitsnet.

Subsidies en financiering

Het nemen van energiebesparende maatregelen in en aan uw huis kost vaak geld. Gelukkig zijn er subsidie- en financieringsregelingen waarmee u een flinke tegemoetkoming in de kosten kunt krijgen. De gemeente Maassluis stimuleert het nemen van duurzame maatregelen aan gebouwen en woningen met de Duurzaamheidslening en Stimuleringslening.

Andere regelingen

Er zijn landelijke regelingen, maar ook provincies en gemeenten zetten regelmatig eigen subsidieregelingen op. Via de website Energiesubsidiewijzer(externe link) ziet u voor welke subsidieregelingen u in aanmerking komt.

Voor eigenaren van koopwoningen is er de subsidieregeling Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) voor veel verschillende maatregelen, zoals isolatie, een zonneboiler, een warmtepomp en aansluiting op een warmtenet. Meer informatie is te vinden op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland(externe link).

Voor VvE's die energie willen besparen is er de subsidieregeling Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH). Meer informatie is te vinden op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland(externe link).

Heeft u gevonden wat u zocht?