Waarschijnlijk heeft u er al over gehoord: Nederland wil in 2050 aardgasvrij zijn. Maassluis heeft de ambitie om in 2040 CO2-neutraal te zijn. Dit betekent dat we overstappen op andere, schonere alternatieven voor het verwarmen van onze gebouwen én voor koken en warm water. Niet gelijk vandaag of morgen, maar wel in de komende jaren tot aan 2040.

Geen aardgas meer

Bij de verbranding van aardgas komt CO2 vrij. Hierdoor warmt de aarde op. De Nederlandse overheid neemt maatregelen om Nederland te beschermen tegen de gevolgen van klimaatveranderingen. Onder andere stelt Nederland zichzelf het doel om in 2050 aardgasvrij te zijn. Dit staat in het klimaatakkoord. Daarnaast zijn er steeds meer problemen bij het winnen van aardgas. Denk aan de aardbevingen in Groningen. Ook raakt het aardgas uiteindelijk op waardoor we afhankelijker worden van andere landen.

In Maassluis verwarmen veel mensen hun huis met aardgas. Ook bedrijven maken nog vaak gebruik van deze energiebron. Dit gaat veranderen. Voor deze zogenoemde ‘warmtetransitie’ gaan we in Nederland op zoek naar nieuwe manieren om onze huizen te verwarmen, te koken en warm te douchen.

Transitievisie Warmte

Ook in Maassluis maken we daar een plan voor: de Transitievisie Warmte. Omdat iedere buurt anders is, gaan we voor iedere buurt op zoek naar de beste oplossing. Dat gebeurt zorgvuldig, samen met inwoners en stap voor stap. Per buurt wordt gekeken wat een logisch moment is om over te stappen naar aardgasvrije warmteoplossingen. In het plan van de gemeente staat wat de alternatieven voor aardgas zijn, wanneer en hoe buurten van het aardgas afgaan. Elke gemeente moet dit plan eind 2021 klaar hebben.

,

Aardgasvrij: wat betekent dat voor u?

Dat is afhankelijk van uw woonsituatie of bedrijf. Bent u eigenaar of huurt u uw woning of bedrijfspand? Hoe verwarmt u uw woning of bedrijf? Hoe kookt u? Waar komt uw warme water vandaan? In de toekomst gaat u uw woning of bedrijf op een andere manier dan met aardgas verwarmen en kookt u elektrisch. En ook het warme water dat u gebruikt bij het afwassen of douchen wordt niet meer met aardgas verwarmd. Welk alternatief voor aardgas voor uw woning of bedrijf beschikbaar is, weten we nu nog niet. Dit onderzoekt de gemeente en eind 2021 hebben we hier een beter beeld van.

Eigenaar van uw woning of bedrijf

Bent u eigenaar van uw woning of bedrijf? Dan bent u zelf verantwoordelijk voor het verduurzamen van uw woning of pand. Nu is nog niet duidelijk welk alternatief voor aardgas voor u beschikbaar komt. Als eigenaar kunt u zelf al stappen zetten richting een aardgasvrije toekomst. De gemeente Maassluis stimuleert het nemen van duurzame maatregelen aan gebouwen en woningen en biedt daarom de Duurzaamheidslening en de Stimuleringslening aan.

Huurwoning

Huurt u van een woningcorporatie of een particuliere verhuurder? Dan gaat uw verhuurder in de toekomst met u in gesprek over het aardgasvrij maken van uw woning. Bent u benieuwd wat de toekomstplannen zijn voor uw woning? Neem dan contact met uw verhuurder.

Meedenken en meepraten

Gelukkig gebeurt de omschakeling naar aardgasvrij niet van de ene op de andere dag. We nemen de komende jaren de tijd om dit zorgvuldig, stap voor stap te doen. Iedereen in Maassluis kan bij elke stap meedenken en meepraten. De eerste mogelijkheid daarvoor zijn de informatiebijeenkomsten in februari 2021.

Alle Maassluizers, bedrijven en organisaties zijn van harte welkom bij deze online informatiebijeenkomsten:

Wij vertellen tijdens de informatiebijeenkomst alles wat we weten over de warmtetransitie, maar ook wat we nog niet weten. U kunt uw vragen stellen, ideeën delen of uw mening of zorgen uiten.

Aanmelden bedrijven/organisaties

Aanmelden inwoners

Vanwege de coronamaatregelen zijn bijeenkomsten digitaal via een live uitzending via YouTube. Uw inbreng gebruiken we bij het opstellen van de Transitievisie Warmte.

Programma bijeenkomst bedrijven en organisaties

Dinsdag 16 februari 2021, 16.30 tot 18.00 uur

Programma

 • De opgave - Sjef Evers en Sjoerd Kuiper (wethouders gemeente Maassluis)
 • Het proces - Wietske van Hooff (projectleider gemeente Maassluis)
 • Alternatieven voor aardgas in Maassluis - Menno Schokker (adviesbureau Merosch)
 • Wat kunt u nu al zelf doen? - Dolf Bierhuizen (Green Business Club)

Programma bijeenkomst inwoners

""

Donderdag 18 februari 2021, 19.30 tot 21.00 uur

Programma

 • De opgave - Sjef Evers en Sjoerd Kuiper (wethouders gemeente Maassluis)
 • Het proces - Wietske van Hooff (projectleider gemeente Maassluis)
 • Alternatieven voor aardgas in Maassluis - Menno Schokker (adviesbureau Merosch)
 • Wat kunt u nu al zelf doen? - Frank Prins (WoonWijzerWinkel)

Vul de enquête in

De gemeente is benieuwd welke vragen, zorgen of ideeën u hebt over een aardgasvrij Maassluis. Daarnaast zijn wij op zoek naar koplopers in Maasluis die nu al duurzame maatregelen hebben genomen in en om hun woning/bedrijf en dit willen delen met anderen. 
Laat het ons weten en vul de enquête in:

Enquête voor bedrijven en organisaties

Enquête voor inwoners

Lukt het u niet om digitale enquête in te vullen? Of vult u liever een papieren enquête in? Neem dan contact op via telefoonnummer 14 010.

Wat kunt u nu al doen?

Benieuwd welke stappen u nu al kunt zetten? Energie besparen en isoleren is altijd een goed idee. Hoe minder energie u gebruikt hoe lager uw rekening wordt en hoe makkelijker het straks is om over te stappen naar een andere warmtebron. De WoonWijzerWinkel helpt u op weg.
 

Bespaar met de WoonWijzerWinkel

Op de website van de WoonWijzerWinkel vindt u welke duurzame maatregelen voor uw huis mogelijk zijn. Hier vindt u onder andere informatie over energie besparen en verschillende inkoopacties voor zonnepanelen, isolatie en zonneboilers. Daarnaast kunt u voor een kleine vergoeding een adviesgesprek of woningopname inplannen. Daarbij krijgt u advies welke stappen bij uw prioriteiten en uw situatie passen.

Ook kleine maatregelen kunnen helpen bij het besparen van energie, ook voor huurders. Voorbeelden hiervan zijn radiatorfolie, ledlampen  en een waterbesparende douchekop.

Acties

Er is nu een aantrekkelijke actie voor woningeigenaren. Met een flinke korting van de gemeente kunnen woningeigenaren een WoonWijzerBox met energiebesparende artikelen samenstellen. Ook kunt u via de WoonWijzerWinkel voor 15,00 euro een warmtebeeld laten maken, waarbij u kunt zien waar uw woning het meeste warmte verliest en isoleren dus het meest zinvol is.

Plan

Eind 2021 moet elke Nederlandse gemeente beschikken over een Transitievisie Warmte. In dit plan staat welke alternatieven er voor aardgas zijn voor Maassluis. Ook maken we hierin duidelijk wanneer buurten of wijken kunnen overstappen op andere energiebronnen. Daarbij maken we een indeling in wijken of buurten die vóór en welke ná 2030 kunnen overstappen. Dit geeft inwoners, bedrijven en organisatie duidelijkheid en de mogelijkheid om zich voor te bereiden op een toekomst zonder aardgas.

Meer informatie over de Transitievisie Warmte

Elke 5 jaar stelt de gemeente de Transitievisie Warmte bij, zodat we in kunnen spelen op nieuwe (technologische) ontwikkelingen.

Wat onderzoeken we?

 • Welke warmtealternatieven zijn voor Maassluis het meest kansrijk?
  We doen onderzoek naar mogelijke warmte-alternatieven voor Maassluis als vervanging van aardgas. Denk aan een warmtenet (stadsverwarming) of duurzaam gas. Of elektrische oplossingen, zoals bijvoorbeeld warmtepompen.
  We zoeken per wijk of gebied naar geschikte nieuwe mogelijkheden. Daarbij kijken we of het technisch kan en of het betaalbaar is voor iedereen.
 • In welke volgorde kunnen wijken en/of gebouwen aardgasvrij gemaakt worden?
  We bepalen een logische volgorde waarin buurten of wijken afgesloten kunnen worden van het aardgas. Voor welke wijken is dit als eerste technische en financieel haalbaar? Daarbij kijken we ook of we kunnen aanhaken op initiatieven van inwoners, bedrijven of bestaande plannen.
  Zo kunnen we slimme combinaties maken. Denk bijvoorbeeld aan geplande (renovatie)werkzaamheden van de woningcorporaties. Wellicht kunnen we renovatiewerkzaamheden combineren met het aardgasvrij maken van de woningen.

Planning

 • Najaar 2020: start van het onderzoek.
 • 16 februari en 18 februari 2021: online informatiebijeenkomsten over de warmtetransitie. Eén voor bedrijven/organisaties en één voor inwoners.
 • Maart/april 2021: presentatie van concept Transitievisie Warmte tijdens bijeenkomst voor bewoners en ondernemers.
 • Na presentatie concept: opstellen definitieve Transitievisie Warmte. De visie wordt vastgesteld door de gemeenteraad van Maassluis.
 • Na vaststelling: maken van concrete wijkuitvoeringsplannen voor de wijken die als eerste aan de beurt zijn, samen met inwoners, bedrijven en organisaties.

Projectgroep

Dit onderzoek wordt uitgevoerd door een projectgroep met de volgende organisaties:

 • Gemeente Maassluis
 • Netbeheerder Stedin
 • Woningcorporatie Maasdelta
 • Provincie Zuid-Holland
 • Adviesbureau Merosch
 • BRUIS advies
   

Vragen of opmerkingen?

Heeft u vragen over een aardgasvrij Maassluis? Stuur een e-mail naar aardgasvrij@maassluis.nl.