Waarschijnlijk heeft u er al over gehoord: Nederland wil in 2050 aardgasvrij zijn. Dit betekent dat we overstappen op andere, schonere alternatieven voor het verwarmen van onze gebouwen én voor koken en warm water. Niet gelijk vandaag of morgen, maar wel in de komende jaren tot aan 2050.

Kijk terug

Op 1 juli 2021 was de tweede online informatiebijeenkomst over Maassluis Aardgasvrij. U kunt deze bijeenkomst terugkijken.

Maassluis Aardgasvrij

Geen aardgas meer

Bij de verbranding van aardgas komt CO2 vrij. Hierdoor warmt de aarde op. De Nederlandse overheid neemt maatregelen om Nederland te beschermen tegen de gevolgen van klimaatveranderingen. Onder andere stelt Nederland zichzelf het doel om in 2050 aardgasvrij te zijn. Dit staat in het klimaatakkoord. Daarnaast zijn er steeds meer problemen bij het winnen van aardgas. Denk aan de aardbevingen in Groningen. Ook raakt het aardgas uiteindelijk op waardoor we afhankelijker worden van andere landen.

In Maassluis verwarmen veel mensen hun huis met aardgas. Ook bedrijven maken nog vaak gebruik van deze energiebron. Dit gaat veranderen. Voor deze zogenoemde ‘warmtetransitie’ gaan we in Nederland op zoek naar nieuwe manieren om onze huizen te verwarmen, te koken en warm te douchen.

Transitievisie Warmte

Ook in Maassluis maken we daar een plan voor: de Transitievisie Warmte. Dit plan draagt bij aan een CO2-neutraal en aardgasvrij Maassluis. Omdat iedere buurt anders is, gaan we voor iedere buurt op zoek naar de beste oplossing. Dat gebeurt zorgvuldig, samen met inwoners en stap voor stap. Per buurt wordt gekeken wat een logisch moment is om over te stappen naar aardgasvrije warmteoplossingen. In het plan van de gemeente staat wat de alternatieven voor aardgas zijn, wanneer en hoe buurten van het aardgas afgaan.

Alle gemeenten in Nederland moeten voor het einde van 2021 een Transitievisie Warmte opstellen, dit is onderdeel van het Klimaatakkoord dat de Vereniging van Nederlandse Gemeenten ook namens Maassluis ondertekend heeft.

Gemeente Maassluis heeft samen met Maasdelta, Stedin en Provincie Zuid-Holland een conceptversie opgesteld.

Transitiekaart Maassluis 2050, hieronder kunt u een grotere versie downloaden.

Meedenken en meepraten

Gelukkig gebeurt de omschakeling naar aardgasvrij niet van de ene op de andere dag. We nemen de komende jaren de tijd om dit zorgvuldig, stap voor stap te doen. Iedereen in Maassluis kan bij elke stap meedenken en meepraten. Want Maasluis Aardgasvrij heeft gevolgen voor alle inwoners en ondernemers. De eerste mogelijkheid om mee te denken en te praten waren de informatiebijeenkomsten op 16 februari 2021 (voor bedrijven) en op 18 februari 2021 (voor inwoners).

Op donderdag 1 juli 2021 was er opnieuw een digitale informatiebijeenkomst. Hier werd de concept Transitievisie Warmte gepresenteerd. Er werd ook informatie gegeven over wat u nu al kunt doen om uw woning of bedrijfspand voor te bereiden op een aardgasvrije toekomst.

De reacties op de concept Transitievisie Warmte die tijdens de bijeenkomst werden gegeven, worden gebundeld en gevoegd bij de Transitievisie Warmte als deze in het najaar van 2021 wordt voorgelegd aan het college en de gemeenteraad.

Terugkijken

De eerste informatiebijeenkomst (voor inwoners) was op 18 februari 2021. Deze kunt u nog terugkijken:

Bekijk de informatiebijeenkomst via Vimeo (voor volledig scherm).

Bekijk ook de antwoorden op de vragen die gesteld werden tijdens de informatiebijeenkomst:

Veelgestelde vragen en antwoorden over aardgasvrij

Download de presentaties die Frank Prins (WoonwijzerWinkel) en Menno Schokker (Merosch) gaven tijdens de informatiebijeenkomst:

Aardgasvrij: wat betekent dat voor u?

Dat is afhankelijk van uw woonsituatie of bedrijf. Bent u eigenaar of huurt u uw woning of bedrijfspand? Hoe verwarmt u uw woning of bedrijf? Hoe kookt u? Waar komt uw warme water vandaan? In de toekomst gaat u uw woning of bedrijf op een andere manier dan met aardgas verwarmen en kookt u elektrisch. En ook het warme water dat u gebruikt bij het afwassen of douchen wordt niet meer met aardgas verwarmd. Welk alternatief voor aardgas voor uw woning of bedrijf beschikbaar is, weten we nu nog niet. Dit onderzoekt de gemeente en eind 2021 hebben we hier een beter beeld van.

Eigenaar van uw woning of bedrijf

Bent u eigenaar van uw woning of bedrijf? Dan bent u zelf verantwoordelijk voor het verduurzamen van uw woning of pand. Nu is nog niet duidelijk welk alternatief voor aardgas voor u beschikbaar komt. Als eigenaar kunt u zelf al stappen zetten richting een aardgasvrije toekomst. De gemeente Maassluis stimuleert het nemen van duurzame maatregelen aan gebouwen en woningen en biedt daarom de Duurzaamheidslening en de Stimuleringslening aan.

Huurwoning

Huurt u van een woningcorporatie of een particuliere verhuurder? Dan gaat uw verhuurder in de toekomst met u in gesprek over het aardgasvrij maken van uw woning. Bent u benieuwd wat de toekomstplannen zijn voor uw woning? Neem dan contact met uw verhuurder.

Wat kunt u nu al doen?

Benieuwd welke stappen u nu al kunt zetten? Energie besparen en isoleren is altijd een goed idee. Hoe minder energie u gebruikt hoe lager uw rekening wordt en hoe makkelijker het straks is om over te stappen naar een andere warmtebron. De WoonWijzerWinkel helpt u op weg.

Bespaar met de WoonWijzerWinkel

Op de website van de WoonWijzerWinkel vindt u welke duurzame maatregelen voor uw huis mogelijk zijn. Hier vindt u onder andere informatie over energie besparen en verschillende inkoopacties voor zonnepanelen, isolatie en zonneboilers. Daarnaast kunt u voor een kleine vergoeding een adviesgesprek of woningopname inplannen. Daarbij krijgt u advies welke stappen bij uw prioriteiten en uw situatie passen.

Ook kleine maatregelen kunnen helpen bij het besparen van energie, ook voor huurders. Voorbeelden hiervan zijn radiatorfolie, ledlampen  en een waterbesparende douchekop.

Actie WoonWijzerBox

Er is nu een aantrekkelijke actie voor woningeigenaren: een gratis energiebesparende WoonWijzerBox met een waarde van 70,00 euro of een box met een waarde van 100,00 euro met een korting van 90,00 euro.

Heeft u nog niet eerder de WoonWijzerBox besteld, maak dan gebruik van deze aanbieding. U kunt kiezen voor 2 gratis varianten: de Snel besparen box (met onder andere een douchecoach, een brievenbus tochtafsluiter en een waterbesparende douchekop) en de Isoleren box (met onder andere radiatorfolie, tochtstrips en een brievenbus tochtafsluiter).

Voor 10,00 euro kunt u ook zelf een WoonWijzerbox samenstellen. U kiest dan voor minimaal 100,00 euro aan energiebesparende projecten uit en ontvangt 90,00 euro korting.

Deze actie loopt nog tot 31 maart 2021 of zo lang de voorraad strekt.

Plan

Eind 2021 moet elke Nederlandse gemeente beschikken over een Transitievisie Warmte. In dit plan staat welke alternatieven er voor aardgas zijn voor Maassluis. Ook maken we hierin duidelijk wanneer buurten of wijken kunnen overstappen op andere energiebronnen. Daarbij maken we een indeling in wijken of buurten die vóór en welke ná 2030 kunnen overstappen. Dit geeft inwoners, bedrijven en organisatie duidelijkheid en de mogelijkheid om zich voor te bereiden op een toekomst zonder aardgas.

Meer informatie over de Transitievisie Warmte

Elke 5 jaar stelt de gemeente de Transitievisie Warmte bij, zodat we in kunnen spelen op nieuwe (technologische) ontwikkelingen.

Wat onderzoeken we?

 • Welke warmtealternatieven zijn voor Maassluis het meest kansrijk?
  We doen onderzoek naar mogelijke warmte-alternatieven voor Maassluis als vervanging van aardgas. Denk aan een warmtenet (stadsverwarming) of duurzaam gas. Of elektrische oplossingen, zoals bijvoorbeeld warmtepompen.
  We zoeken per wijk of gebied naar geschikte nieuwe mogelijkheden. Daarbij kijken we of het technisch kan en of het betaalbaar is voor iedereen.
 • In welke volgorde kunnen wijken en/of gebouwen aardgasvrij gemaakt worden?
  We bepalen een logische volgorde waarin buurten of wijken afgesloten kunnen worden van het aardgas. Voor welke wijken is dit als eerste technische en financieel haalbaar? Daarbij kijken we ook of we kunnen aanhaken op initiatieven van inwoners, bedrijven of bestaande plannen.
  Zo kunnen we slimme combinaties maken. Denk bijvoorbeeld aan geplande (renovatie)werkzaamheden van de woningcorporaties. Wellicht kunnen we renovatiewerkzaamheden combineren met het aardgasvrij maken van de woningen.

Planning

 • Najaar 2020: start van het onderzoek.
 • 16 februari en 18 februari 2021: online informatiebijeenkomsten over de warmtetransitie. Eén voor bedrijven/organisaties en één voor inwoners.
 • 1 juli 2021: presentatie van concept Transitievisie Warmte tijdens bijeenkomst voor bewoners en ondernemers.
 • Na presentatie concept: opstellen definitieve Transitievisie Warmte. De visie wordt vastgesteld door de gemeenteraad van Maassluis.
 • Na vaststelling: maken van concrete wijkuitvoeringsplannen voor de wijken die als eerste aan de beurt zijn, samen met inwoners, bedrijven en organisaties.

Projectgroep

Dit onderzoek wordt uitgevoerd door een projectgroep met de volgende organisaties:

 • Gemeente Maassluis
 • Netbeheerder Stedin
 • Woningcorporatie Maasdelta
 • Provincie Zuid-Holland
 • Adviesbureau Merosch
 • BRUIS advies
   

Vragen of opmerkingen?

Heeft u vragen over een aardgasvrij Maassluis? Stuur een e-mail naar aardgasvrij@maassluis.nl.