Wat is het?

Bij het afsteken van vuurwerk is het belangrijk dat een veilige omgeving van mens en dier wordt gewaarborgd. Om hiervoor te zorgen zijn er in Nederland regels vastgesteld over het afsteken van vuurwerk. Op de website van Rijksoverheid(externe link) vindt u meer informatie over de regels omtrent vuurwerk. 

Toegestaan vuurwerk

  • Al het categorie F1 vuurwerk (het fop- of schertsvuurwerk) het hele jaar door vanaf 12 jaar (mits het geen overlast veroorzaakt)
  • Siervuurwerk (F2 vuurwerk) vanaf 16 jaar op de toegestane tijden

Verboden vuurwerk sinds 1 december 2020

  • Al het knalvuurwerk
  • Knalstrengen zoals Chinese matten
  • Enkelshotsbuizen (singleshots)
  • Vuurpijlen
  • Romeinse kaarsen
  • Al het professioneel en overig vuurwerk (categorieën P, T, F3 en F4) is altijd verboden voor consumentengebruik!

Het toegestane vuurwerk kun je kopen op 29, 30 en 31 december bij erkende Nederlandse vuurwerkverkooppunten. Vuurwerk afsteken mag op 31 december vanaf 18.00 uur tot 02.00 uur.

Waar is vuurwerk afsteken verboden?

Maassluis kent een aantal locaties die ook tijdens de jaarwisseling vrij van vuurwerk blijven, namelijk 100 meter rond:

  • schoolpleinen
  • verpleeg- en zorgcentra DrieMaasHave, De Tweemaster en De Vloot
  • dierenhoeken 't Sparretje, Lepelaarplantsoen, Memlinckstraat/Sportlaan en G.A. Brederolaan 

Vuurwerkoverlast melden

Politie

Bel bij een (levens)gevaarlijke situatie met het noodnummer 112. Is de situatie niet gevaarlijk? Meld de overlast dan bij politie via 0900 - 8844

Handel en opslag illegaal vuurwerk

Illegaal vuurwerk levert levensgevaarlijke situaties op. Vaak ligt het opgeslagen in woningen, garages en loodsen, met het risico lopen van ernstig ontploffingsgevaar. Heeft u informatie over handel, transport of opslag van illegaal vuurwerk? Meld dit bij de politie op 0900 - 8844. Anoniem melden kan via Meld Misdaad Anoniem via 0800 - 7000.

Boetes bij vuurwerk

Als u zich niet aan de regels houdt, kunt u een boete krijgen van minimaal € 100. U krijgt dan ook een aantekening in uw strafblad. Daardoor kunt u mogelijk geen Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) meer krijgen. Een VOG heeft u soms nodig voor een nieuwe baan, stage of opdracht als zzp’er of vrijwilliger. Overtreedt u de regels vaker, dan is de straf zwaarder. Ook de hoeveelheid vuurwerk en/of er sprake is van (overmatig) alcoholgebruik bepaalt de straf of boete.

Halt-straf voor kinderen tot 18 jaar

Jongeren tot 18 jaar die verboden vuurwerk afsteken kunnen een Halt-straf krijgen. Bij lichte overtredingen kunnen ze zo een boete voorkomen. Jongeren krijgen dan van stichting Halt een straf om ze aan te sporen tot ander gedrag, bijvoorbeeld door rommel op te ruimen of excuses aan te bieden. Na een Halt-straf krijgen zij geen aantekening in hun strafblad.

Heeft u gevonden wat u zocht?