Samenvatting

Rond de jaarwisseling wordt er veel vuurwerk afgestoken door particulieren. Het gaat hier om consumentenvuurwerk. De gemeente zorgt ervoor dat u alleen legaal vuurwerk kunt kopen op de daarvoor aangewezen tijden en bij de erkende handelaren. Ook handhaaft de gemeente de regels voor het afsteken van vuurwerk.

In Maassluis zijn een aantal plekken aangewezen waar een vuurwerkverbod geldt. Bekijk de locaties.

Op schoolpleinen en rond de Vloot, Driemaashave en de Tweemaster mag geen vuurwerk worden afgestoken. Doet u dit toch? Dan bent u strafbaar. 

Voorwaarden

U mag vuurwerk afsteken van 31 december 18.00 uur tot 1 januari 02.00 uur. Op andere tijden is het verboden vuurwerk af te steken. Alleen professionele bedrijven mogen dat.

Vuurwerk mag u op de laatste 3 werkdagen van het jaar kopen bij een erkende handelaar. Op elk vuurwerkproduct moet goede Nederlandstalige gebruiksinformatie staan.

In Maassluis zijn bepaalde plekken aangewezen waar een vuurwerkverbod geldt. Op schoolpleinen en rond de Vloot, Driemaashave en de Tweemaster mag geen vuurwerk worden afgestoken. Bekijk de locaties.

Doet u dit toch? Dan bent u strafbaar.

Een boete voor te vroeg afsteken van 'legaal' vuurwerk kost u 100,00 euro. Voor het in bezit hebben van illegaal vuurwerk tot 25 kilo kan een boete worden opgelegd van enkele honderden euro's.
De strafmaat voor het in bezit hebben van zwaar illegaal vuurwerk (zoals de levensgevaarlijke cobra's en shark) wordt in alle gevallen door de rechter bepaald. Verdachten, zowel minder- als meerderjarig, worden te allen tijde aangehouden en overgebracht naar het politiebureau.   

Tips

Legaal vuurwerk is te herkennen aan de aanduiding 'bestemd voor particulier gebruik'. Op het etiket moet het volgende staan:

  • een vermelding of afbeelding van het soort vuurwerk met de te verwachten effecten
  • de (handels)naam en het adres van de in Nederland gevestigde fabrikant, importeur of handelaar
  • het artikelnummer van de fabrikant en het productiejaar
  • een goede Nederlandstalige gebruiksaanwijzing
  • de minimumleeftijd van de persoon aan wie het vuurwerk verkocht mag worden
  • de zin: uitsluitend buitenshuis te gebruiken
  • de NEM: de totale hoeveelheid pyrotechnische stof in het product

Voldoet vuurwerk niet aan alle bovenstaande criteria dan is het illegaal. U mag geen illegaal vuurwerk kopen of afsteken. Koop vuurwerk altijd bij een winkelier met een geldige vergunning. Dan weet u zeker dat het vuurwerk legaal is. Deze winkeliers hebben in de etalage een biljet met de tekst: 'Verkoop vuurwerk. Roken en open vuur verboden.'

Heeft u gevonden wat u zocht?