Vandaag deden meer dan 20 mensen mee aan de eerste officiële ‘schouw toegankelijkheid openbare ruimte’ in Maassluis. Tijdens de schouw werd gekeken naar welke verbeteringen er nodig zijn in de buitenruimte, zoals stoepen, straten, winkelgebieden, oversteekplaatsen, parken en andere openbare plekken, waardoor deze ook beter bereikbaar en begaanbaar worden voor mensen met een beperking. Wethouders Corine Bronsveld (zorg) en Sjef Evers (openbare ruimte) zijn nauw betrokken bij dit onderwerp en onderstrepen het belang van een toegankelijke stad. 

Schouw toegankelijke openbare ruimte

In gesprek met ervaringsdeskundigen 

Corine Bronsveld: “Maassluis is van ons allemaal. Ik vind het dan ook ontzettend belangrijk dat alle Maassluizers kunnen meedoen en zoveel mogelijk zelfstandig kunnen leven. Als er obstakels zijn in de openbare ruimte waardoor mensen met een beperking zich niet goed kunnen verplaatsen door onze stad, dan gaan we deze belemmeringen zoveel mogelijk weghalen. Verschillende mensen deden vandaag mee aan de schouw: technische medewerkers van de gemeente, betrokken beheerders van de Koningshof én ervaringsdeskundigen waaronder mensen met een zintuigelijke, motorische en mentale beperking. We gaan in gesprek met inwoners met een beperking om te horen wat nodig en mogelijk is om als gemeente te voldoen aan het VN-verdrag handicap. Deze inwoners kunnen vanuit hun eigen ervaring het beste beoordelen welke belemmeringen er zijn en wat er verbeterd kan worden.” 

Gezamenlijke opgave

“Een op de vijf Nederlanders heeft een beperking. Zorgen voor een toegankelijke stad is dan ook een hoofdzaak”, vult Sjef Evers aan. “Het liefst willen we meteen alle verbeterpunten aanpakken, maar daar hebben we simpelweg het geld en de menskracht niet voor. Daarom ben ik heel blij dat we het gesprek voeren met ervaringsdeskundigen. Samen kunnen we bepalen welke verbeteringen prioriteit hebben. Een toegankelijke stad is een gezamenlijke opgave. De gemeente en inwoners spelen hierin een belangrijke rol, maar ook onze ondernemers en maatschappelijke partners. Het gaat namelijk ook over toegankelijke winkelgebieden, horeca en gebouwen. Daarom ben ik blij dat beheerders van de Koningshoek hebben deelgenomen aan de schouw. Zo wordt het toegankelijk maken van Maassluis breed gedragen in onze stad. Het werk is natuurlijk nooit af, maar met elke stap die we zetten, maken we Maassluis een stukje toegankelijker en daar gaat het om.” 

Resultaten schouw

De schouw vond plaats rond het stadhuis, de Koningshoek en De Vloot. Na afloop werden de verbeterpunten met elkaar besproken. Zo kwam naar voren dat het geluid van verkeerslichten soms te zacht staat, waardoor visueel beperkten niet veilig kunnen oversteken. Of dat struiken te ver over stoepen hangen waardoor mensen met een beperking lastig doorgang vinden. Of het gebrek aan bewegwijzering in de stad waardoor mensen die oriëntatie nodig hebben, niet weten waar ze naartoe moeten. Ook werd duidelijk dat de gemeente de klus niet alleen kan klaren en het belangrijk is dat inwoners en organisaties bewust worden van toegankelijkheid en hoe je hier zelf aan kunt bijdragen. Ook is de ambitie uitgesproken om Stichting Maassluis Overleg Gehandicapten (MOG) nieuw leven in te blazen, zodat er een stichting is die de belangen van mensen met een beperking behartigd. Dit is slechts een kleine greep uit de resultaten die is opgehaald. Alle resultaten uit de schouw worden gebundeld en er wordt bekeken welke verbeterpunten nog dit jaar worden opgepakt en welke later. Deze ‘actiepuntenlijst’ is begin november gereed. 

Denk mee over een inclusieve stad

Gemeente Maassluis bouwt aan een inclusieve stad waarin alle inwoners op een gelijkwaardige manier toegang hebben tot voorzieningen. De schouw en het gesprek voeren met inwoners met een beperking over toegankelijkheid zijn hier een belangrijk onderdeel van. Wil je meepraten en meedenken over toegankelijkheid? Wij gaan graag in gesprek met inwoners met een beperking die hun ervaring met toegankelijkheid met ons willen delen. Stuur dan een e-mail naar participatie@maassluis.nl

Schouw toegankelijke openbare ruimte