Senioren in Maassluis vergroten hun digitale weerbaarheid tijdens succesvolle bijeenkomst in Oud Sluys

Op maandag 14 juli vond in ontmoetingscentrum Oud Sluys in Maassluis een bijzondere bijeenkomst plaats, gericht op het vergroten van de digitale weerbaarheid van senioren. Meer dan 40 bewoners van Oud Sluys namen actief deel aan deze interactieve middag, georganiseerd door de gemeente Maassluis in samenwerking met SeniorenWelzijn en de politie. De bijeenkomst was een succes en laat zien dat senioren met de juiste voorlichting en ondersteuning digitale criminaliteit beter kunnen herkennen en voorkomen.

Tijdens de bijeenkomst werd de interactieve film ‘Echt of Nep?’, ontwikkeld door de Veiligheidsalliantie Rotterdam (VAR), vertoond. De film behandelt actuele thema’s zoals WhatsApp-fraude, phishing, bankhelpdeskfraude en datingfraude. Op verschillende momenten werd de film stopgezet en konden de deelnemers kiezen hoe zij in een getoonde situatie willen handelen. De gemaakte keuzes bepaalden vervolgens hoe het verhaal verder ging, waardoor de gevolgen van beslissingen direct zichtbaar werden. Deze aanpak maakt het leren over digitale criminaliteit niet alleen inzichtelijk, maar ook effectief.

De middag bracht niet alleen waardevolle inzichten, maar ook enthousiasme bij de deelnemers. Enkele reacties:

  • “We hebben er zeker iets aan gehad.”
  • “Ik had een QR-code van de Belastingdienst gekregen, deze blijkt nep te zijn.”
  • “Ik blijf toch de hele tijd op mijn rekening kijken of er niets is afgeschreven.”

Ook ontmoetingscentrum De Vloot heeft aangegeven deze bijeenkomst in het najaar te willen organiseren voor haar bewoners. Daarnaast wordt in samenwerking met Samen Digitaal Wijzer en Bibliotheek Maassluis een bredere bijeenkomst voorbereid in de bibliotheek, zodat nog meer senioren in Maassluis de mogelijkheid krijgen om hun digitale weerbaarheid te vergroten.

Burgemeester Jack de Vries benadrukt het belang van dergelijke voorlichting: “Digitale criminaliteit is helaas een groeiend probleem, en juist onze oudere inwoners zijn vaak een kwetsbare doelgroep. Het is ontzettend belangrijk dat we hen bewust maken van de risico’s en hen handvatten bieden om zichzelf te beschermen. Deze bijeenkomst laat zien dat we samen een verschil kunnen maken.”

Gemeente Maassluis zet zich in tegen digitale criminaliteit: ‘Samen digitaal weerbaar!’

Digitale criminaliteit is een groeiend probleem dat iedereen kan treffen. In Maassluis zetten we ons in om samen digitaal weerbaar te worden en richten we ons op jongeren, ouderen en ondernemers, die vaak kwetsbaar zijn voor online bedreigingen. Samen met onderwijs, ouderenorganisaties, ondernemersverenigingen en andere maatschappelijke partners worden er het hele jaar door programma’s en activiteiten georganiseerd zoals HackShield en themabijeenkomsten voor ouderen. Met bewustwording, kennisdeling en praktische ondersteuning maken we Maassluis digitaal meer weerbaar en veiliger.

De foto toont bewoners van Oud Sluys die deelnemen aan de interactieve bijeenkomst om digitale criminaliteit te kunnen herkennen en voorkomen.