Een rijbewijs is het bewijs dat u een motorvoertuig of bromfiets mag besturen. Het is ook een identiteitsbewijs waarmee u zich in veel gevallen kunt legitimeren. Een rijbewijs is maximaal tien jaar geldig.

Gang van zaken

Voor het aanvragen van een rijbewijs moet u een afspraak maken bij het Publiekscentrum. Een afspraak bij het Publiekscentrum kunt u digitaal maken of bellen met telefoonnummer 14010.
Het verlengen van het rijbewijs kan ook via een afspraak, of u kunt het online aanvragen.

Uw rijbewijs aanvragen bij het Publiekscentrum

Als u uw afspraak op het stadhuis hebt gehad, kunt u na zes werkdagen uw rijbewijs afhalen. Wanneer u het nieuwe rijbewijs komt ophalen, moet u het oude rijbewijs inleveren.

Om uw rijbewijs aan te kunnen vragen, moet u geslaagd zijn voor uw rijexamen bij het CBR(externe link). U hebt een rijbewijs nodig om te rijden met een bromfiets, auto, vrachtwagen, tractor of ander motorvoertuig.

Online aanvragen van een verlenging van uw rijbewijs

Online aanvragen is alleen mogelijk in het geval van verlengen van het rijbewijs of bij uitbreiding van categorieën. Iemand die voor het eerst een rijbewijs aanvraagt, moet hiervoor nog wel naar het gemeentehuis.

Een online aanvraag(externe link) doet u via de website van de Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW). U kunt het rijbewijs dan al na twee werkdagen ophalen op het gemeentehuis.

Erkende fotograaf

Om het rijbewijs online te verlengen, is een pasfoto nodig die is gemaakt bij een fotograaf of fotocabine die door de RDW is erkend. Een overzicht van erkende fotografen en fotocabines vindt u op de locatiewijzer op www.rdw.nl(externe link).

Hoe werkt het?

De aanvraag begint met het laten maken van een foto bij een erkende fotograaf of fotocabine. De fotograaf of fotocabine verstuurt de foto digitaal naar de RDW. Daarna kunt u met de DigiD-app met ID-check makkelijk en snel de aanvraag doen via www.rdw.nl/rijbewijsverlengen(externe link).


Kosten

U betaalt hetzelfde tarief voor een digitaal aangevraagd rijbewijs als voor een rijbewijs dat u aanvraagt via het Publiekscentrum. Dit tarief is exclusief de kosten voor de fotograaf.

Tarieven 2023

Rijbewijs

€ 44,65

Eigen verklaring

€ 41,00

Extra kosten bij spoedaanvraag rijbewijs

€ 34,10

Omwisseling buitenlands rijbewijs

€ 54,65

Afhalen rijbewijs

Wist u dat het afhalen van uw rijbewijs ook zonder afspraak kan?
U kunt elke werkdag tussen 13.00 en 16.00 uur bij de balie van het Publiekscentrum uw document ophalen.
Spoedaanvragen liggen vanaf 11.00 uur klaar.

Spoedaanvraag

Als u snel uw rijbewijs nodig hebt, doet u een spoedaanvraag. Als u het rijbewijs voor 14.00 uur aanvraagt, kunt u het de volgende werkdag ophalen. Dit kost wel extra.

Rijbewijs voor jongeren tot 18 jaar

Vanaf uw 17e kunt u uw rijbewijs halen. Tot uw 18e moet u dan rijden onder begeleiding van een coach die naast u zit. Een van uw ouders kan bijvoorbeeld coach worden. U mag maximaal 5 coaches hebben. Dit regelt u als volgt:

Medische keuring

U moet medisch gekeurd zijn voordat u een rijbewijs aanvraagt als u:

 • een medische beperking hebt;
 • 75 jaar of ouder bent en uw rijbewijs verloopt;
 • een rijbewijs voor vrachtwagen of bus nodig hebt.

Gezondheidsverklaring

Met de Gezondheidsverklaring beoordeelt het CBR of u geestelijk en lichamelijk in staat bent om te rijden. Dat is belangrijk voor de verkeersveiligheid. Deze Gezondheidsverklaring kunt u online bij het CBR(externe link) invullen.

In de volgende situaties hebt u een Gezondheidsverklaring nodig:

 • U vraagt voor de eerste keer een praktijkexamen aan of u wilt een categorie-uitbreiding van uw rijbewijs.
 • U wilt rijbewijs C en/of D halen of dit verlengen.
 • U hebt een medische beperking.
 • Uw rijbewijs is ingenomen.
 • U bent 75 jaar of ouder.

Alleen voor de Gezondheidsverklaring 75+ kunt u ook bij de balie in het stadhuis terecht. U maakt een afspraak daarvoor op www.maassluis.nl/afspraak. De kosten in 2023 bedragen € 41,-.

Meer informatie over de gezondheidsverklaring vindt u op www.cbr.nl/gezondheidsverklaring(externe link).

Meenemen

 • Een goedgelijkend pasfoto die niet ouder is dan zes maanden op het moment van aanvraag. Deze pasfoto voldoet aan de pasfoto-eisen.(externe link)
 • Geld of een bankpas. U betaalt direct bij de aanvraag.
 • Bij het aanvragen van uw eerste rijbewijs: een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart.
 • Bij het verlengen van uw rijbewijs: het rijbewijs dat u al hebt. Als dit niet meer geldig is, neem dan ook een geldig paspoort of geldige identiteitskaart mee.

Rijbewijs afhalen

U haalt uw rijbewijs persoonlijk op bij de gemeente. Neem uw oude rijbewijs mee.

Geldigheid

 

LeeftijdGeldig
Jonger dan 65 jaar10 jaar
Tussen de 65 en 70 jaarTot 75e verjaardag
Tussen de 70 en 75 jaar5 jaar
Ouder dan 75 jaarMaximaal 5 jaar

Rijbewijs C (vrachtwagen) en rijbewijs D (bus) zijn maximaal 5 jaar geldig. 

Op de site van de Rijksoverheid(externe link) vindt u meer algemene informatie over het rijbewijs.

Rijbewijs kwijt of gestolen

 • U hoeft geen aangifte te doen bij de politie.
 • U kunt zelf, 24 uur per dag, direct een verlies of diefstal van uw rijbewijs registreren bij de RDW. De melding wordt online gedaan via www.rdw.nl(externe link) en daardoor is het rijbewijs direct ongeldig. Nadat de melding is geregistreerd stuurt de RDW een schriftelijke bevestiging. Voor het online melden van verlies, diefstal of misbruik van het rijbewijs(externe link) heeft u een DigiD nodig. 
 • Voor het aanvragen van een nieuw rijbewijs maakt u een afspraak bij de gemeente. Als de vermissing nog niet is geregistreerd bij de RDW ondertekent u bij de gemeente een Verklaring van vermissing.
 • Als u uw rijbewijs verliest in het buitenland, doet u aangifte bij de politie ter plaatse.

Tips

Rijbewijzen hebben een nieuwe chip. Met deze chip kunt u inloggen op DigiD. Als u een nieuw rijbewijs zonder deze chip wilt, moet u een brief sturen naar de RDW. Doe dit vijf dagen voordat u uw rijbewijs vernieuwt. Kijk voor meer informatie op de website van de RDW(externe link).

Beginnersrijbewijs

Iedereen die een eerste rijbewijs haalt, is een beginner. Het maakt niet uit hoe oud u bent. Of voor welk soort voertuig het rijbewijs geldt. Hoe lang u een beginnende bestuurder bent, hangt af van uw leeftijd.

 • Als u 18 jaar of ouder bent, bent u 5 jaar beginnend bestuurder.
 • 17-jarigen zijn 7 jaar beginnend bestuurder.

Beginnende bestuurders krijgen een beginnersrijbewijs. Dit is een gewoon rijbewijs, maar met een strafpuntensysteem voor zware overtredingen in het verkeer. Kijk voor meer informatie op de site van de Rijksoverheid(externe link).

Militair rijbewijs

Een Nederlands militair rijbewijs is buiten de militaire organisatie niet geldig. Wel kunt u het militair rijbewijs bij de gemeente omwisselen voor een normaal rijbewijs. U moet dat binnen drie jaar doen, nadat het militair rijbewijs is afgegeven.

Buitenlands rijbewijs

Met een geldig buitenlands rijbewijs mag u een bepaalde tijd in Nederland blijven rijden. Dit hangt af van het land waar uw rijbewijs is afgegeven. Kijk voor meer informatie hierover op de website van de RDW(externe link).

Als u uw buitenlandse rijbewijs wilt omwisselen voor een Nederlands rijbewijs, kan dat in bepaalde gevallen. Bekijk de voorwaarden van de RDW(externe link).

Code 95

Als u voor uw werk met een bus of vrachtwagen wilt rijden, moet u de code 95 op uw rijbewijs laten bijschrijven. Dit kunt u doen nadat u bent geslaagd voor de examens en toetsen. Meer informatie over code 95 vindt u bij het CBR(externe link).

Heeft u gevonden wat u zocht?