Remko Boers coördineert onder meer de werkzaamheden voor de moestuin van Maatwerk Autisme in Maassluis (Fotograaf Annette Moerman).

Remko Boers startte in 2015 als vrijwilliger bij Voedselbos Vlaardingen. En daar gingen zijn ogen open. "In het Voedselbos werken we met zichzelf versterkende kringlopen. Hierdoor heb je geen kunstmest of bestrijdingsmiddelen nodig. Door de grote biodiversiteit, veel verschillende soorten planten en dieren bij elkaar, worden ziektes en plagen op een natuurlijke manier aangepakt. Verder maken we gebruik van verschillende plantlagen. Zo kun je meer oppervlakte benutten en kunnen er meer gewassen tegelijk groeien zonder dat de bodem uitgeput raakt."

Remko is ervan overtuigd dat onze huidige landbouwsystemen op lange termijn niet houdbaar zijn. "Ze zorgen voor een enorm verbruik van fossiele brandstoffen en maken de bodem kapot. We moeten echt groener en duurzamer gaan leven. In het Voedselbos maken we gebruik van permacultuur.  Dat is gebaseerd op ons natuurlijke ecosysteem. Een manier om voor voedsel te zorgen zonder de aarde af te breken. Er zijn zoveel duurzame alternatieven voor onze huidige landbouw - en voedselsystemen. Voedsel hoeft niet de hele wereld over. Verbouw lokaal en biologisch. Dat scheelt enorm."

Duurzaam voedsel

Met het Voedselbos als inspiratiebron begon Remko zich steeds meer te verdiepen in het duurzaam produceren van voedsel en het vergroenen van zijn omgeving. Het leidde zelfs tot een eigen bedrijf onder de naam Groendoenerij.  Hiermee richt Remko zich onder meer op eenvoudig tuinonderhoud, aanpassingen van bestaande tuinen en ondersteuning aan buurt- en moestuinen. "Ik help mensen graag met vergroenen", zegt hij.  Zo coördineert Remko ook de werkzaamheden voor de moestuin van Maatwerk Autisme in Maassluis. "We kweken groenten, fruit en kruiden. Het is leuk en leerzaam om zelfvoorzienend te zijn, om te genieten van verse, biologische producten die je zelf hebt verbouwd."

Duurzaamheid: wat je doet telt!

Maassluis steeds duurzamer maken is belangrijk. Gelukkig zijn veel inwoners al duurzaam bezig. Daar zijn we als gemeente trots op. Daarom zetten we deze betrokken Maassluizers graag even in het zonnetje. In de rubriek ‘Wat je doet telt’, laten we zien dat iedereen zijn of haar steentje kan bijdragen om van Maassluis een duurzame en milieuvriendelijke gemeente te maken. De mensen die hier aan het woord komen, ontvangen van ons een duurzaam bedankje.