Rampen vallen niet te plannen, voorbereidingen wel

Tijdens incidenten is het vaak lastig om in de wirwar van media (televisie, internet, sociale media) betrouwbare informatie te vinden. Op rijnmondveilig.nl van Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond vindt u betrouwbare informatie over risico's, incidenten en rampen in de regio Rotterdam-Rijnmond. De Veiligheidsregio gebruikt een mix van websites, NL-Alert, Twitter en Facebook om de bevolking en de media te informeren en/of te alarmeren bij rampen en incidenten.
Radio Rijnmond is de regionale calamiteitenzender.

Sirene

Als de sirene gaat, dreigt er acuut gevaar. Ga zo snel mogelijk naar binnen en zet de radio of tv aan. De sirene waarschuwt alleen mensen in het gebied waar gevaar dreigt. Dat kan in een of meer gemeenten zijn, maar ook alleen in één wijk. Hoort u de sirene, dan dreigt er dus acuut gevaar in uw omgeving.

Rijnmondveilig

Op Rijnmondveilig.nl vindt u actuele informatie en updates over grote en kleine incidenten. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een brand in uw woonwijk, een stroomstoring, asbestverontreiniging of een groot verkeersongeval. Naast incidenten kunt u hier informatie vinden over veiligheid in de regio Rotterdam-Rijnmond. Zo kunt u de politie helpen bij het opsporen van verdachten, zijn er preventietips te vinden en ook informatie van andere alarmerings- en informatiediensten van de nationale overheid zoals Burgernet, AMBER Alert en NL Alert. U kunt Rijnmondveilig ook volgen via Twitter (@rijnmondveilig), Facebook of door de Rijnmondveilig-app te downloaden zodat u op de hoogte bent van kleinere of grote incidenten.

Alarmeren

In de Rijnmondveilig-app kunt u aangeven of u een pushbericht wilt ontvangen als er een incident in uw buurt is.

NL-alert

Bij incidenten met gevaar of overlast wordt u via een NL-Alert bericht geïnformeerd. In deze berichten ontvangt u instructies zoals 'sluit ramen, deuren en stop uw mechanische ventilatie' of 'drink geen water uit de kraan'.

Sirene

Bij acuut gevaar klinkt ook de sirene. Als u de sirene hoort, ga dan direct naar binnen en sluit ramen en deuren. Kijk op Rijnmondveilig.nl en/of stem af op radio Rijnmond 93.4 FM voor de verdere instructies.

Volg instructies hulpdiensten op

Het is belangrijk dat zoveel mogelijk mensen de instructies van de hulpdiensten opvolgen. Ook u kunt daar aan bijdragen. Als u een NL-alert ontvangt, waarschuw dan ook altijd de mensen in uw directe omgeving en kijk of u hulpbehoevenden, ouderen en kinderen kunt helpen.

Meer informatie op de website: www.rijnmondveilig.nl.

Heeft u gevonden wat u zocht?