Een paspoort is een identiteitsbewijs en een reisdocument. U kunt er wereldwijd mee reizen.

Vraag op tijd een nieuw paspoort of identiteitskaart aan. Vanaf maart 2024 verwacht de gemeente extra drukte in het aantal aanvragen van reisdocumenten.

Wat is het? 

U vraagt een paspoort persoonlijk aan bij de gemeente.

Spoedaanvraag

Als u uw paspoort snel nodig hebt, doet u een spoedaanvraag. Als u het paspoort voor 14.00 uur aanvraagt, kunt u het de volgende werkdag ophalen. U moet voor een spoedaanvraag wel extra betalen.

Reizen met kinderen

 • Kinderen moeten een eigen reisdocument hebben en mogen niet meer bijgeschreven staan in het paspoort van de ouders.
 • Als u met uw kind naar het buitenland reist en u hebt een andere achternaam dan uw kind, dan hebt u een bewijs nodig dat u de vader of moeder bent of het ouderlijk gezag hebt.

Lees meer over reizen met kinderen op de website van de Rijksoverheid

Hoe werkt het?

Hoelang is mijn paspoort geldig?

Soort paspoortGeldigheid    
Paspoort 18 jaar of ouder     10 jaar
Paspoort t/m 17 jaar5 jaar
Zakenpaspoort10 jaar
Tweede paspoort2 jaar

Zakenpaspoort

Als u (bijvoorbeeld voor uw werk) vaak reist, kunt u een zakenpaspoort aanvragen. Dit is een normaal paspoort, maar heeft 2 keer zoveel bladzijden voor stempels.

Tweede paspoort

U kunt een tweede paspoort aanvragen als u:

Als u een tweede paspoort wilt aanvragen gelden de volgende voorwaarden:

 • Uw huidige paspoort is nog minimaal 6 maanden geldig.
 • U kunt bewijzen dat u het tweede paspoort nodig hebt.

Wat moet ik doen?

 • In uw paspoort worden uw vingerafdrukken opgenomen. Zorg voor schone vingers. Kinderen jonger dan 12 jaar hoeven geen vingerafdrukken te laten maken.
 • Als u uw oude paspoort wilt houden, moet u hier specifiek om vragen. Anders wordt uw oude paspoort vernietigd.

Lichamelijke of verstandelijke beperking

Als u door een lichamelijke of verstandelijke beperking niet persoonlijk een paspoort kunt aanvragen, kan een medewerker van de gemeente naar u toe komen. Bij twijfel vraagt de gemeente u om een medische verklaring.

Als u door een tijdelijke lichamelijke beperking geen vingerafdrukken kunt laten maken, krijgt u een paspoort dat 1 jaar geldig is. Is uw beperking blijvend, dan krijgt u een paspoort dat 10 jaar geldig is.

Wat neem ik mee?

 • Een goedgelijkende pasfoto die
  • niet ouder is dan 6 maanden op het moment van aanvraag en
  • voldoet aan de pasfoto-eisen.
 • Alle paspoorten en identiteitskaarten die u nog hebt, ook als ze zijn verlopen.
 • Als u een tweede paspoort aanvraagt, neemt u bewijzen mee dat u het tweede paspoort nodig hebt.
 • Als uw paspoort in het buitenland is kwijtgeraakt of gestolen, dan neemt u het buitenlandse proces-verbaal mee.
 • Pinpas of geld. U betaalt direct bij de aanvraag.
 • Kinderen tot 18 jaar moeten zelf aanwezig zijn bij de aanvraag en bij het afhalen van hun paspoort door hun ouder of verzorger.
 • Kinderen tot 18 jaar: toestemming van beide ouders of van degene die het gezag over het kind heeft. U kunt op de volgende manieren toestemming geven:
  o    Digitaal: ga naar Digitaal toestemming geven en log in met uw DigiD.
  o    Schriftelijk: vul het Formulier toestemming reisdocument minderjarige in.
  o    U kunt ook ter plekke een handtekening zetten, dan hoeft u geen ingevuld formulier mee te nemen. 
 • Kinderen tot 18 jaar: (kopie van) het identiteitsbewijs van beide ouders of van degene die het gezag over het kind heeft.
 • Kinderen tot 18 jaar: minimaal één ouder of verzorger moet aanwezig zijn bij de aanvraag en bij het afhalen van het paspoort.

Paspoort aanvragen

Het aanvragen van een paspoort doet u zelf bij de gemeente waar u staat ingeschreven. Start de aanvraag online of maak een afspraak om langs te komen. Via de online aanvraag kunt u van tevoren alvast gegevens doorgeven en betalen.

Voor een paspoort komt u twee keer persoonlijk naar het gemeentehuis: één keer voor de aanvraag en één keer voor het ophalen. Alle aanvragers, dus ook kinderen, verschijnen in persoon ter identificatie bij het aanvragen en het afhalen.

Online aanvraag paspoort

Via bovenstaande knop (Online aanvraag paspoort) start u de aanvraag van uw paspoort. Met uw DigiD kunt u alleen voor uzelf een aanvraag doen. Wilt u een paspoort aanvragen voor uw kind? Dan heeft uw kind een eigen DigiD nodig. Kijk voor meer informatie op www.digid.nl.

Tijdens de aanvraag doet u de betaling via iDeal. Daarna ontvangt u een bevestiging per e-mail. Let op! Doet u deze betaling niet? Dan wordt de aanvraag automatisch geannuleerd.

Aan het eind van dit formulier kunt u direct een afspraak maken om langs te komen in het stadhuis. De volgende stappen van deze aanvraag zijn:

 • Een bezoek aan het stadhuis.
 • Inleveren van uw pasfoto, handtekening en afgeven vingerafdrukken.
 • 6 werkdagen na de aanvraagafspraak kunt u uw reisdocument ophalen. U ontvangt een e-mail wanneer het document klaarligt.

Maak online een afspraak

Of bel 14 010 om een afspraak te maken bij het Publiekscentrum in het stadhuis.

Wat kost het?

Kosten2024
Paspoort voor minderjarige (5 jaar geldig)
Paspoort voor meerderjarige (10 jaar geldig)
€ 63,42
€ 83,87
Identiteitskaart voor minderjarige (5 jaar geldig)
Identiteitskaart voor meerderjarige (10 jaar geldig)
€ 40,92
€ 75,80
Toeslag bij een spoedaanvraag paspoort/ID-kaart€ 57,09
Toeslag bij thuisservice vanwege beperkingen aanvrager€ 18,01

Hoelang duurt het?

U kunt uw paspoort na 6 werkdagen afhalen. Als u 's ochtends een spoedaanvraag hebt gedaan, kunt u uw paspoort de volgende werkdag afhalen.

Als u uw oude paspoort niet meer hebt en u hebt geen ander identiteitsbewijs, doet de gemeente onderzoek om uw identiteit vast te stellen. Hierdoor kan het langer duren voordat u uw paspoort krijgt.

Paspoort kwijt of gestolen

 • Is uw paspoort gestolen of vermist? U kunt direct de verklaring van vermissing digitaal invullen en versturen. Het reisdocument wordt in dat geval ook direct landelijk gesignaleerd als vermist document.
 • U kunt ook bij de aanvraag van een nieuw document bij de gemeente de verklaring van vermissing invullen. U hoeft geen aangifte te doen bij de politie.
 • Als u verzekerd bent tegen diefstal, is aangifte doen bij de politie wel aan te raden.
 • Als u onmiddellijk op reis moet, kunt u een noodpaspoort aanvragen bij de Koninklijke Marechaussee.
 • Als u uw oude paspoort terugvindt, bent u verplicht dit in te leveren bij de gemeente. Dit paspoort is namelijk niet meer geldig.
 • Als u uw paspoort in het buitenland verliest, doet u aangifte bij de politie ter plaatse. Vraag om een schriftelijk bewijs hiervan. Dit hebt u nodig voor uw verzekering. In Nederland hoeft u geen aangifte te doen bij de Nederlandse politie.
 • Meld bij de Nederlandse ambassade of het consulaat dat uw paspoort kwijt of gestolen is en vraag een noodpaspoort aan.
 • Met het buitenlandse proces-verbaal kunt u bij de gemeente een nieuw paspoort aanvragen.

Wilt u een nieuw paspoort aanvragen? Maak dan eerst een afspraak. Dat kan online of telefonisch via 14 010.

Extra informatie

 • Als u niet de Nederlandse nationaliteit hebt, kunt u in aanmerking komen voor een Vluchtelingenpaspoort of een Vreemdelingenpaspoort.
 • Als u onder curatele staat, hebt u toestemming van de curator nodig voor het aanvragen van een paspoort.
 • Als u van naam verandert, moet u een nieuw paspoort aanvragen.
 • Als u van geslacht verandert, moet u een nieuw paspoort aanvragen.
 • Sinds 1 oktober 2021 komen Nederlanders alleen nog het Verenigd Koninkrijk (VK) binnen met een geldig paspoort. De Nederlandse ID-kaart telt niet langer als reisdocument voor het VK. Dit geldt voor Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland.

Vanuit het buitenland aanvragen

Nederlanders die in het buitenland wonen, kunnen voor een paspoort terecht bij een groot aantal Nederlandse vertegenwoordigingen, zoals consulaten en ambassades. Of bij één van de grensgemeenten in Nederland. Bij zo'n aanvraag komen veel verschillende documenten kijken.

Met de tool van Nederland Wereldwijd is het makkelijker om een paspoort aan te vragen in het buitenland of bij een grensgemeente. Dankzij de tool ziet u precies welke documenten u nodig hebt en kunt u online een persoonlijke checklist maken. Dit scheelt u veel tijd.

Heeft u gevonden wat u zocht?