Een stedenband is een officiële vriendschapsband tussen twee buitenlandse steden. De meeste stedenbanden ontstonden na de Tweede Wereldoorlog. Veel landen in Europa hadden na deze verschrikkelijke periode sterk de behoefte om verdere conflicten te voorkomen en gingen samenwerkingsverbanden aan om vriendschap te tonen. Vooral veel steden in Duitsland namen hierbij het voortouw. Het land had er immers belang bij, om zijn imago op te poetsen.

Later, in de jaren zestig, zijn er opnieuw veel stedenbanden ontstaan, maar toen vanuit een meer idealistisch oogpunt. Steden gingen banden aan met steden in ontwikkelingslanden, omdat deze arm waren of omdat ze politiek onderdrukt werden. 

Na het einde van de Koude Oorlog kwamen er weer nieuwe vriendschapsbanden bij, maar nu met steden in Oost-Europa. Maassluis heeft een stedenband met drie Oost-Europese steden, te weten: Hatvan in Hongarije, Kézdivásárhely in Roemenië en Beregszász in Oekraïne.

Tegenwoordig is de belangrijkste doelstelling van de stedenbanden het uitwisselen van kennis en ervaring. Ook het kweken van interesse voor elkaars cultuur, en het bevorderen van contacten tussen scholen, bedrijven en lokale overheden zijn van belang.

De verschillende stedenbanden

Heeft u gevonden wat u zocht?