Kathie diStefano deelt haar kennis over afval en recycling met leerlingen van groep 2 en 3 op basisschool De Dijck (Fotograaf Roel Dijkstra).

Ze groeide op in de Verenigde Staten met de natuur om de hoek. En tijdens haar studie koos ze ook bewust voor een groene omgeving. "Ik voel me prettig in de natuur. Maar de echte omslag naar zo duurzaam mogelijk leven, is pas later in Nederland ontstaan", vertelt Kathie diStefano.

"Zwerfafval, voedselverspilling, hergebruik; in Nederland ging ik me steeds meer in die items verdiepen. Ik realiseerde me dat mensen eerder bereid zijn om duurzamer te leven als ze over de juiste informatie beschikken. Dat verandert hun gedrag. Bewustwording is het sleutelwoord. Toen ik dat besefte, ben ik mijn ervaring als actrice, trainer en docent vooral gaan inzetten om een maatschappelijke boodschap over te brengen."

Lachend leren

Kathie diStefano vormt samen met haar partner en een aantal medewerkers stichting Lawine. Ze verzorgt inmiddels al een flink aantal jaren afval-educatieprojecten voor basisscholen en het voortgezet onderwijs in Maassluis. "We zetten in op lachend leren", zegt ze. "Onze projecten zorgen voor meer kennis over afval en laat zien welke uitdagingen er liggen op het vlak van recycling. Leerlingen en docenten zijn enthousiast."

Programma voor senioren

Stichting Lawine is ook bezig met het ontwikkelen van een programma voor en met senioren. “Als het om duurzaamheid gaat, kunnen jongeren nog veel van hen leren”, stelt Kathie. “Vroeger was er minder welvaart en minder afval. Recycling had geen naam maar was wel de norm. Het is boeiend om daar met senioren over te praten, om ze bij elkaar te brengen en interactief bezig te laten zijn met duurzaamheid. Samen met de gemeente Maassluis breng ik mensen in beweging. Samen kunnen we heel veel bereiken.”

Meer weten? Kijk op www.stichtinglawine.nl(externe link) of stuur een e-mail naar info@stichtinglawine.nl.

Duurzaamheid: wat je doet telt!

Maassluis steeds duurzamer maken is belangrijk. Gelukkig zijn veel inwoners al duurzaam bezig. Daar zijn we als gemeente trots op. Daarom zetten we deze betrokken Maassluizers graag even in het zonnetje. In de rubriek ‘Wat je doet telt’, laten we zien dat iedereen zijn of haar steentje kan bijdragen om van Maassluis een duurzame en milieuvriendelijke gemeente te maken. De mensen die hier aan het woord komen, ontvangen van ons een duurzaam bedankje.