Op 6 juni 2024 zijn de verkiezingen voor het Europees Parlement. U kunt alleen stemmen als u de Nederlandse nationaliteit heeft. Of de nationaliteit van een ander land uit de Europese Unie (EU).

Andere nationaliteit

U mag zelf bepalen in welk EU-land u gaat stemmen. In Nederland of in het EU-land van uw nationaliteit. Gaat u in Nederland stemmen? Dan kiest u voor de Nederlandse leden van het Europees Parlement.

Eenmalig registreren

Bent u EU-burger? En woont u in Nederland, maar heeft u niet de Nederlandse nationaliteit? Als u in Nederland wilt stemmen, moet u vooraf een Y-32 formulier invullen. Hiermee registreert u zich eenmalig bij uw gemeente.

Met het Y-32 formulier verklaart u dat u niet ook in een ander land stemt. Anders zou u twee keer kunnen stemmen voor het Europees Parlement. En dat mag niet. Ook verklaart u met dit formulier dat u niet van het kiesrecht bent uitgesloten. Heeft u de Nederlandse nationaliteit en woont u in Nederland? Dan is een formulier niet nodig.

Y-32 formulier(externe link)

Vertalingen Y-32 formulier en instructie(externe link)

Wanneer inleveren?

Stuur het Nederlandstalige formulier naar de gemeente waar u staat ingeschreven. De gemeente moet het formulier uiterlijk op 23 april 2024 hebben ontvangen. Stuur één van de volgende bijlages mee:

  • kopie van uw geldige paspoort uit Nederland of een ander EU-land of
  • kopie van uw geldige rijbewijs uit Nederland of een ander EU-land of
  • kopie van uw identiteitskaart uit Nederland of
  • kopie van een document waaruit uw identiteit, nationaliteit en verblijfsrechtelijke positie blijkt

Stuur het formulier met bijlage naar:

Gemeente Maassluis
Publiekszaken
Postbus 55, 3140 AB Maassluis

Binnen 7 dagen besluit de gemeente of u mag stemmen.

Stempas

Als u mag stemmen, krijgt u in mei 2024 een stempas van de gemeente. Met uw stempas kunt u stemmen voor de verkiezingen van het Europees Parlement.

Registratie intrekken

Heeft u zich eerder in Nederland geregistreerd voor de Europese verkiezingen? Maar wilt u in 2024 stemmen in het EU-land waarvan u de nationaliteit hebt? Neem dan contact op met de gemeente om uw eerdere registratie Y-32 in te trekken.

Heeft u gevonden wat u zocht?