Henk van der Sluis: 'Zorg voor de natuur van huis uit meegekregen' 

Henk van der Sluis loopt regelmatig langs de Nieuwe Waterweg om biotopen te bestuderen. Zijn waarnemingen geeft hij door aan de gemeente (Fotograaf Annette Jansen).

Als klein jochie van vier was Henk van der Sluis al druk in de weer met planten. Zorg dragen voor de natuur heeft hij van huis uit meegekregen. Als volwassene bestudeert Henk de natuurlijke leefomgeving van dieren en planten in Maassluis. "Dat is mijn hobby, dat vind ik leuk om te doen. Maar het is ook nuttig want ik deel mijn waarnemingen op een site en daar maakt de gemeente regelmatig gebruik van", vertelt hij.

Biodiversiteit

De natuur is belangrijk voor Henk. "Op onze aarde leven allemaal verschillende soorten planten en dieren. Dat noemen we biodiversiteit. Helaas verdwijnen er door klimaatverandering en milieuvervuiling veel planten en dieren. Dat is niet goed. Daarom is duurzaamheid zo belangrijk. We moeten de biodiversiteit zoveel mogelijk in stand houden. Want anders raakt de natuur uit balans. Niet alleen in Maassluis, maar wereldwijd."

Biotopen

In Maassluis bestudeert en inspecteert Henk verschillende biotopen. Dat zijn gebieden waar bepaalde planten en dieren leven. "Ik kijk of ik veranderingen zie. Is er misschien een plantensoort aan het verdwijnen of juist aan het opkomen? Zijn er meer vlinders dan anders? Al die observaties zet ik in de databank van Waarneming.nl. Dat is het grootste natuurplatform van Nederland en België. Als je de site bezoekt, zie je dat er in iedere woonplaats natuur is. Samen moeten we er naar streven om die natuur zoveel mogelijk te behouden."

Het Scheur

Henk loopt vaak langs de Nieuwe Waterweg, bij het Scheur. "Daar is de natuur heel divers. Overigens bestudeer ik niet alleen biotopen in Maassluis, ik doe dat ook elders. Zo blijf ik mijn kennis ontwikkelen. Daar maakt de gemeente Maassluis ook gebruik van. Zo houdt Marco Weber, beleidsadviseur biodiversiteit, mijn waarnemingen goed in de gaten. Het komt wel eens voor dat het maaischema voor een bepaalde locatie wordt aangepast op basis van mijn waarnemingen. En recent heb ik Marco nog gewezen op een groep paddenstoelen in het gras voor het gemeentehuis. Dat wordt gewaardeerd."

Duurzaamheid: wat je doet telt!

Maassluis steeds duurzamer maken, is belangrijk. Gelukkig zijn er in Maassluis al veel inwoners duurzaam bezig. Daar zijn we als gemeentebestuur trots op. Daarom zetten we deze betrokken Maassluizers graag even in het zonnetje. In de rubriek 'Wat je doet telt', laten we zien dat iedereen zijn of haar steentje kan bijdragen om van Maassluis een milieuvriendelijke gemeente te maken. De mensen die hier aan het woord komen, ontvangen van ons een duurzaam bedankje.