Gemeente Maassluis versterkt digitale weerbaarheid van jongeren met HackShield
Vandaag start de landelijke campagne ‘Echt niet vandaag’ tegen digitale criminaliteit. Digitale criminaliteit is een groeiend probleem dat steeds meer mensen raakt, ook jongeren. De gemeente Maassluis zet zich actief in om dit tegen te gaan en richt zich daarbij onder andere op het versterken van de digitale weerbaarheid van kinderen. Een belangrijk onderdeel hiervan is het vernieuwde programma HackShield.
De gemeente Maassluis heeft een nieuwe driejarige overeenkomst gesloten om HackShield aan te bieden aan basisschoolkinderen. Dit digitale leerprogramma in de vorm van een cybersecuritygame leert kinderen op een speelse en interactieve manier hoe ze zich kunnen beschermen tegen cybercriminaliteit. Met deze samenwerking bouwt de gemeente voort op een eerdere succesvolle editie van HackShield. Het programma heeft bewezen effectief te zijn in het vergroten van de bewustwording en digitale vaardigheden van kinderen. Door kinderen op jonge leeftijd weerbaar te maken, zet de gemeente een belangrijke stap in het voorkomen van digitale criminaliteit.
Oproep aan scholen
Burgemeester Jack de Vries benadrukt het belang van het programma: “We zien dat digitale criminaliteit steeds meer jongeren op jongere leeftijd raakt. Het is van groot belang dat we kinderen leren hoe ze zich hiertegen kunnen beschermen. HackShield biedt scholen een laagdrempelig en effectief programma om dit mogelijk te maken. Ik roep scholen in Maassluis op om zich aan te melden en samen met ons de digitale weerbaarheid van onze jeugd te versterken.”
Breder programma tegen digitale criminaliteit
Het tegengaan van digitale criminaliteit is een prioriteit in het uitvoeringsprogramma 2025 van het integrale veiligheidsbeleid van Maassluis, met een focus op het versterken van de digitale weerbaarheid van jongeren, ouderen en ondernemers. Gedurende het hele jaar biedt de gemeente diverse activiteiten en programma’s aan om de digitale veiligheid te vergroten. Hierbij wordt actief samengewerkt met onderwijsinstellingen, ouderenorganisaties, ondernemersverenigingen en andere maatschappelijke partners. HackShield is een belangrijk onderdeel van deze bredere aanpak en sluit aan bij de ambitie van de gemeente om digitale criminaliteit op alle fronten tegen te gaan.
Aanmelden voor HackShield
Scholen die willen deelnemen aan HackShield kunnen zich aanmelden via veiligheid@maassluis.nl. Samen werken we aan een veilige digitale toekomst!