Wat is het?

Voor het verwijderen van dode dieren (kadavers) gelden verschillende regels, afhankelijk van het soort dier en de omstandigheden.

Wat moet ik doen?

Dood dier in het water

Ziet u een dood dier in het water? Meld dit bij het waterschap. Haal het dier niet zelf uit het water.

Dood dier langs de weg

Ziet u een dood dier langs de weg of op een andere plek? Waarschuw dan de gemeente of Stichting Dierennoodhulp West Nederland.

Dood huisdier

Gooi uw dode huisdier niet in de afvalbak. Ook niet als het om een klein dier gaat. In plaats daarvan kunt u één van de volgende dingen doen:

  • U kunt het dier laten ophalen door Stichting Dierennoodhulp West Nederland.
  • U kunt het laten begraven of cremeren.
  • U kunt het begraven in eigen tuin of op eigen terrein. Het graf moet dan minimaal 75 centimeter diep zijn. U mag het dode dier niet verpakken in plastic of andere stoffen die schadelijk zijn voor de bodem.

Dood hobbydier

Is uw pony, geit of schaap dood? Meld dit direct bij het erkende destructiebedrijf Rendac. Dit bedrijf haalt het kadaver op en verwerkt het. Alleen het kadaver van een paard mag ook verbrand worden in een speciaal huisdiercrematorium. Een hobbydier mag niet worden begraven op eigen terrein.

Gewonde of dode ree

Ziet u een gewonde of dode ree langs de weg of op een andere plek? Waarschuw dan de politie. De politie neemt contact op met de valwildcoördinator van de verantwoordelijke Wildbeheereenheid. De valwildcoördinator haalt de gewonde of dode ree weg.

Melden

U meldt dierenmishandeling of verwaarlozing bij meldpunt 144. De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID), Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de politie behandelen de melding.

Bel 06-38 45 62 24 (Stichting Dierennoodhulp West Nederland) in het geval van:

  • dode huisdieren
  • dode in het wild levende dieren
  • asieldieren en gevonden dieren

Heeft u gevonden wat u zocht?