De rol van inwoners verandert. Ze willen en kunnen steeds meer meedenken, meebeslissen en mee-uitvoeren met de lokale overheid en de politie. Dit leidt tot meer burgerparticipatie op veiligheidsgebied, bijvoorbeeld in de vorm van buurtpreventie. Ook in Maassluis spelen inwoners een steeds grotere rol op het gebied van veiligheid. Zij zijn een belangrijke partner van gemeente en de politie.

Buurtpreventieteam

Een buurtpreventieteam is een groep vrijwilligers die samen met de politie en de gemeente ervoor zorgen dat bepaalde vormen van criminaliteit, zoals vandalisme en verstoringen van de openbare orde, worden aangepakt in de wijk. Dit kan door extra op te letten en meer betrokken te zijn bij de eigen straat, buurt of flat. 

Het buurtpreventieteam is alert op ongewone activiteiten en geeft dit door aan de gemeente en/of de politie. Dit kunnen meldingen zijn over: 

  • kapotte verlichting
  • losliggende stoeptegels en gaten in de weg
  • gevaarlijke begroeiing
  • overlast en verdachte situaties

Is er nog geen buurtpreventieteam in uw wijk, maar wilt u er samen met andere buurtbewoners een starten? Neem dan contact op met coördinator Laura Kleingeld. Zij helpt u graag verder:

Waaks

Als hondeneigenaar loopt u dagelijks, vaak op gezette tijden, op straat en kent u uw eigen wijk goed. U herkent daardoor ook sneller verdachte situaties, zoals personen in de tuin van de buren terwijl die niet thuis zijn. Of personen die opvallend in auto's of woningen kijken. Daarom vragen wij u als hondenbezitter om de ogen en de oren van uw wijk te zijn en mee te doen aan Waaks.

Aanmelden kan via de coördinator Laura Kleingeld. Zij helpt u graag verder:

WhatsApp-groepen

Er is steeds vaker behoefte aan onderlinge communicatie tussen buurtbewoners. Een goed voorbeeld daarvan is een zogenaamde buurtappgroep: een chatgroep in WhatsApp. De gemeente vindt het oprichten van een buurtappgroep een goed initiatief, maar het is en blijft een initiatief vóór en dóór burgers.

Aanmelden:

Heeft u gevonden wat u zocht?