De Burgemeesterswijk is gelegen in Maassluis West. De afgelopen 15 jaar heeft de Burgemeesterswijk een transformatie ondergaan van een verouderde flatwijk naar een moderne, duurzame en groene wijk met een gevarieerd woningaanbod. De doelstelling van de transformatie was dan ook: het verbeteren van de leefbaarheid in de wijk én vernieuwen van het eenzijdige woningaanbod. De realisatie is mede mogelijk gemaakt door subsidie van de provincie Zuid-Holland.

Programma

De laatste fase is nu aangebroken. Deze fase bestaat uit de herontwikkeling van het gebied rondom de flats aan de Burgemeester Zaneveldstraat: het voorzieningenveld. Het voorzieningenveld is toegevoegd aan de transformatie met het doel meer woningen te realiseren. In dit gebied zijn de basisschool Kardinaal Alfrink (KAS), sportschool Life, kinderopvang Tik Tak, moskee Ibrahim en de Koninkrijkszaal van Jehova's Getuigen te vinden. De moskee en de Koninkrijkszaal blijven gehandhaafd; basisschool KAS en het naastgelegen gebouw met huurder sportschool Life zullen worden gesloopt. Basisschool KAS zal verhuizen naar de wijk Wilgenrijk.

Woningcorporatie Maasdelta is reeds eigenaar van het gebied rondom de Zaneveld-flats. De gemeente voert de voorbereiding van het voorzieningenveld uit voor de verkoop van de grond aan Maasdelta. De herontwikkeling van het voorzieningenveld en de herziene programmering voor het gebied rondom de Zaneveld-flats betreft 290 woningen waarvan 50% sociale huurwoningen, passend bij de actuele gemeentelijke woonvisie.

Doelgroepen

Gemeente Maassluis streeft naar het bouwen van aantrekkelijke woningen bereikbaar voor alle inkomensgroepen. Daarom is het van belang de woonbehoefte in beeld te krijgen van specifieke doelgroepen, zoals senioren, starters en mensen die zorg of begeleiding nodig hebben:

  • Senioren wonen langer zelfstandig en kunnen alleen bij zware zorgindicatie doorstromen naar een andere vorm van huisvesting. Daarom worden meer levensloopbestendige woningen (zowel koop als huur) gebouwd die verzorgd wonen mogelijk maken en sociale cohesie bevorderen.
  • Er worden meer starterswoningen (zowel koop als huur) gebouwd en bestaande huurwoningen geoormerkt om starters in Maassluis meer kans te geven om zich hier te vestigen.
  • Er worden zogenaamde pauzewoningen gerealiseerd voor inwoners die op korte termijn tijdelijke woonruimte nodig hebben.

Communicatie

De gemeente vindt het belangrijk dat de bewoners en andere direct betrokkenen op de hoogte worden gehouden van de laatste fase van de herinrichting van de Burgemeesterswijk. Betrokkenheid van bewoners kan waardevolle inzichten opleveren voor de kwaliteit van de woonomgeving, sociale cohesie en leefbaarheid in de buurt. Communicatie zal plaatsvinden door middel van persberichten, bewonersbrieven, informatieavonden, informatieverstrekking op de gemeentelijke website en artikelen op de gemeentepagina in Nieuwsblad Maassluis. Voor vragen over het project kunt u contact opnemen met Maasdelta.

Duurzaamheid

Tegenwoordig kan de bijdrage van gebiedsontwikkeling aan de directe leefomgeving en een duurzaam klimaat niet meer los gezien worden van de daadwerkelijke bouwopgave. Voor de civieltechnische en vastgoeduitwerking van het gebied zal het beleid Maassluis Rainproof worden gevolgd. Dit betekent dat er maatregelen getroffen zullen worden om Maassluis meer regenbestendig te maken. Tevens zullen in overleg met Maasdelta diverse duurzaamheidsmaatregelen worden uitgewerkt waarbij energieneutraal bouwen centraal staat. Dit is minimaal volgens de BENG-normering.

Planning

De start van de bouw van de Stadhouder (39 seniorenwoningen) is begonnen. De verwachting is dat deze eind 2024 gereed zijn. Kijk voor meer informatie over de Stadhouder op: De Stadhouder – 39 huurappartementen in de Burgemeesterswijk in Maassluis - Maasdelta.

Heeft u gevonden wat u zocht?