U bent tussen de 65 en de 75 jaar oud. U bent vitaal en u staat midden in het leven. Misschien wilt u nu nog niet nadenken over uw toekomst. En al helemaal niet stilstaan bij hoe het is om hulpbehoevend te zijn. Maar wat nu als u over een paar jaar dringend hulp nodig heeft of niet meer zelf beslissingen kunt nemen?

Hoe wilt u dat uw leven er later uitziet? Hoe blijft u fit en hoe wilt u wonen? Denk nu al na en zorg voor uw eigen toekomst. Want ook als u ouder wordt en zorg of ondersteuning nodig heeft, kunt u in veel gevallen prima zelfstandig blijven wonen. Maar dan moeten uw woning en uw woonomgeving dit wel toelaten. Denk op tijd na over bijvoorbeeld:

  • Kan ik met een rollator makkelijk in alle kamers komen? Zijn er veel drempels? Zijn de deuren breed genoeg?
  • Is mijn badkamer goed aan te passen voor een veilige douche, douchestoel en beugels?
  • Kan ik veilig de trap op en af?
  • Kan ik makkelijk boodschappen doen en geld pinnen in mijn buurt?
  • Heb ik familie, vrienden of kennissen in de buurt? Wie kan me helpen met boodschappen doen of naar de dokter gaan als ik dit niet meer alleen kan?
  • Moet ik een levenstestament laten opstellen waarin staat wat ik wil als ik zelf niet meer in staat ben om mijn zaken te regelen?

Langer zelfstandig wonen

Driekwart van de 70-plussers heeft nog geen enkel initiatief genomen om langer zelfstandig te kunnen blijven wonen. Ze hebben geen informatie ingewonnen over aanpassingen in huis of ze vinden het nog te vroeg om hierover na te denken. Pas als hun gezondheid achteruit gaat, komen ze in actie. En dan is het meestal te laat. Hou zelf de touwtjes in handen en denk er nu al over na. Kijk voor meer informatie op de website van het wijkteam VraagRaak(externe link).