Wat is het?

Wat leuk dat u in het buitenland gaat trouwen. Het is belangrijk dat u daar kunt aantonen dat u niet getrouwd bent en geen geregistreerd partnerschap hebt met iemand anders. Dit doet u met een ongehuwdverklaring of een verklaring van huwelijksbevoegdheid. Deze verklaringen kunt u aanvragen bij de gemeente.

Afspraak maken

Wat moet ik doen?

  • Als u in Nederland woont, vraagt u de verklaring aan bij de gemeente.
  • Als u als Nederlander in het buitenland woont, vraagt u bij een RNI-gemeente een uittreksel uit de Basisregistratie Personen (BRP).
  • Woont u niet in Nederland en hebt u nooit in Nederland gewoond? Vraag de verklaring dan aan bij de Nederlandse ambassade of het Nederlandse consulaat in het land waar u gaat trouwen.

Om een Verklaring van huwelijksbevoegdheid bij de gemeente aan te vragen, moet u een afspraak maken bij het Publiekscentrum. U kunt digitaal een afspraak maken of bellen met telefoonnummer 14010. Informeer direct welke documenten u mee moet nemen bij uw afspraak.

Kosten

Een verklaring van huwelijksbevoegdheid kost € 29,00.

Wat moet ik meenemen?

U en uw partner hebben beide een geldig identiteitsbewijs nodig. Woont uw partner in het buitenland? Dan zijn de volgende documenten ook vereist:

  • Een afschrift van de geboorteakte. Deze kunt u krijgen in de gemeente waar u bent geboren.
  • Eventueel een bewijs van ontbinding van uw vorige huwelijk. U kunt dit krijgen in de gemeente waar uw vorige huwelijk werd gesloten of waar uw vorige partner is overleden.
  • Een bewijs dat uw partner in het buitenland woont en een bewijs van nationaliteit en burgerlijke staat, afgegeven door de autoriteiten van dat land.

Zijn bovenstaande documenten niet in het Nederlands, Engels, Frans of Duits opgesteld? Een in Nederland beëdigde vertaler moet de documenten dan eerst in het Nederlands vertalen voordat u ze kunt gebruiken. Soms is legalisatie van de documenten vereist. Dit hangt af van het land van herkomst van de documenten.

LET OP: Informeer vooraf bij de gemeente welke documenten u allemaal nodig heeft. In veel gevallen zijn documenten uit de basisregistratie personen en de Nederlandse burgerlijke stand niet meer nodig!

Extra informatie

Na uw huwelijk moet u het laten registreren in de basisregistratie personen (BRP) van uw gemeente. Informeer vooraf welk document u moet overleggen en aan welke eisen dit document moet voldoen. U kunt daarvoor contact opnemen met het Publiekscentrum via e-mail: publiekscentrum@maassluis.nl of bellen met nummer 14010.

Heeft u gevonden wat u zocht?