Burgemeester Edo Haan en president Barbara Teuben van organisatie Soroptimisten in Maassluis en omstreken hebben vandaag de vlag gehesen voor de campagne Orange the World(externe link) waarmee tot en met 10 december (Internationale Dag van de Mensenrechten) extra aandacht wordt gevraagd voor geweld tegen vrouwen in de hele wereld, in Nederland en ook in Maassluis. Theater Koningshof vertoont op woensdag 30 november de documentaire ‘Belaagd!’ waarin vrouwen en hun helpers de cirkel van zwijgen doorbreken.

Burgemeester Edo Haan verstrekt bij huiselijk geweld huisverboden aan de daders voor acht dagen. Heeft in die periode van afkoeling geen partnergesprek onder begeleiding van Veilig Thuis(externe link) plaatsgevonden en worden er geen afspraken gemaakt, dan wordt het tijdelijke verbod verlengd tot maximaal 28 dagen. Haan: ‘Geweld tegen vrouwen is een aangrijpend misdrijf waar het hele gezin onder lijdt. Ook voor de kinderen zijn de gevolgen jarenlang voelbaar’.

*
Foto: Roel Dijkstra Fotografie

‘Melden helpt’, zegt Haan: ‘Nooit zal ik vergeten dat ik een telefoontje kreeg van een Maassluizer die op zijn galerijflat een zogenoemde niet pluis-ervaring had. Hier bleek een vrouw al tien jaar door haar echtgenoot als slavin te zijn misbruikt. We hebben haar als gemeente onderdak geboden.’

Tijdens Orange the World – dat tot en met 10 december duurt - organiseren de Soroptimisten (in Nederland verenigd in veertig lokale clubs) filmvertoningen, theateroptredens en gesprekken op straat. Barbara Teuben, president van Soroptimist International club Beneden Maas(externe link) voor Schiedam, Vlaardingen, Maassluis en Maasland: ‘Over de hele wereld lijden de vrouwen, maar ook in Nederland heeft 45% van de vrouwen geweld ondervonden.’

Documentaire ‘Belaagd!’

Gratis te zien in Theater Koningshof op woensdag 30 november om 19.00 uur: de documentaire ‘Belaagd!’ over hoe vrouwen het zwijgen doorbreken als zij seksueel belaagd en gewelddadig bedreigd zijn (i.s.m. KRO-NRCV en Veilig Thuis). Na afloop kan er worden nagepraat. Reserveren kan hier(externe link).