Stroomopwaarts is gestart met Collectief Schuldregelen voor inwoners die schuldhulpverlening nodig hebben. Hierbij worden vooraf afspraken gemaakt met schuldeisers over de afhandeling van openstaande schulden. Het voordeel is dat het gemiddeld 90 dagen korter duurt om tot een schuldregeling te komen en iemand sneller de hulp krijgt die nodig is. Door de kortere doorlooptijd kunnen meer inwoners geholpen worden met schuldhulpverlening. Bovendien nemen de uitvoeringskosten en administratielast voor gemeenten en schuldeisers af.

Wethouder Sjoerd Kuiper, voorzitter van SchuldenlabMVS: "Deze mijlpaal om collectief schuldregelen te starten is goed nieuws: er komt sneller duidelijkheid en overzicht van de inwoner met schulden, het kost de gemeenten minder tijd en geld, maar er is ook sneller en beter resultaat voor de schuldeisers. Daarmee is collectief schuldregelen een goede stap naar minder problematische schulden voor de inwoners van Maassluis, Vlaardingen en Schiedam.”

Sneller duidelijk

Nu duurt het gemiddeld nog 120 dagen om tot een schuldenregeling te komen. Met het Collectief Schuldregelen wil Stroomopwaarts dit terugbrengen naar maximaal 30 dagen kan. Daardoor is het voor inwoners met schulden sneller duidelijk waar ze aan toe zijn.

Budgetbegeleiding

Voor het Collectief Schuldregelen werkt Stroomopwaarts  altijd met een saneringskrediet. De Kredietbank Rotterdam betaalt de schulden in één keer af aan de schuldeisers. De inwoner lost de schulden in drie jaar tijd maandelijks af en heeft dus nog maar te maken met één schuldeiser, de Kredietbank. Om toekomstige schulden te voorkomen, krijgen de mensen met die gebruikmaken van de Collectief Schuldregelen ook budgetbegeleiding van Stroomopwaarts.

Kijk voor meer informatie over schuldhulpverlening en Collectief Schuldregelen op de website van Stroomopwaarts(externe link).