Wat is het?

Ongedierte bestrijden is nodig als er sprake is van overlast of van een bedreiging voor de volksgezondheid. Gaat het om kleine beesten en zitten ze op uw eigen terrein, dan kunt u zelf maatregelen nemen.

Is er sprake van ongedierte op openbaar terrein, dan kunt u het beste contact opnemen met de gemeente.

Wat moet ik doen?

Bijen of wespen

Een bijennest of wespennest kunt u het best laten weghalen door een imker. Neem voor bestrijding van deze dieren contact op met de gemeente.

Ratten en ander groot ongedierte

De gemeente kan gespecialiseerde mensen inzetten om grotere dieren - zoals ratten en kakkerlakken - effectief en met een minimale milieubelasting te bestrijden. Ook wanneer er grote overlast is van kakkerlakken, kunt u de gemeente dit het beste laten bestrijden.

Eikenprocessierups

Van mei tot in juli kan de eikenprocessierups voor overlast zorgen. Contact met de brandharen van de eikenprocessierups kan bij mensen ernstige irritaties geven. Ga daarom niet zelf de rups bestrijden, maar laat een deskundig bedrijf dit doen.

Mieren in de tuin

Mieren hebben een grote afkeer van nogal wat geurtjes en materialen. U kunt overlast van mieren in uw tuin beperken met de volgende gifloze methoden:

 • Strooi bladeren uit van lavendel, tijm, marjolein, tomaat en varens.
 • U kunt planten neerzetten zoals boerenwormkruid, afrikaantjes en goudsbloemen.
 • Strooi rode peper, koffiedik, kruidnagel, knoflookpoeder, gebroken eierschalen, kalk, gesteentemeel uit.
 • Giet uien- en knoflooksap uit.

In tuincentra kunt u niet-giftige afweermiddelen kopen. Deze sterk geurende stoffen tasten het oriƫntatievermogen van de mier aan.

Bladluizen in de tuin

Bladluizen leven van plantensappen die ze opzuigen door de plant aan te boren. Aangetaste planten kunnen zo verzwakken en uiteindelijk doodgaan. U kunt luizen bestrijden met natuurlijke en natuuridentieke bestrijdingsmiddelen, zoals pyrethrinen (pyrethrum en pyrethoden). Let op! Pyrethrinen zijn zeer giftig voor insecten.

U kunt een luizenplaag voorkomen door sterke en gezonde planten in de tuin te zetten. Vestigen meerdere luizenkolonies zich op de plant, dan kunt u met allerlei huismiddeltjes en preventieve maatregelen schade aan planten voorkomen. Schieten deze tekort? Gebruik dan middelen op basis van organische vetzuren.

Slakken in de tuin

Slakken kunnen flinke schade aanrichten in uw tuin. Helaas zijn slakkenbestrijdingsmiddelen ook giftig voor die dieren die u wel graag in uw tuin ziet en voor wie slakken een smakelijk hapje zijn. Zo kunnen egels, padden en vogels sterven na het eten van vergiftigde slakken.

Bestrijdingsmiddelen tegen slakken zijn op basis van metaldehyde: een gif dat wordt opgenomen door de maag. Metaldehyde is erg giftig voor zoogdieren en dus ook voor egels, een natuurlijke vijand van de slak. De egelopvang zit hierdoor vol met zieke egels.

Extra informatie

De kans op muizen- en rattenoverlast kunt u beperken door:

 • geen voedselresten rond te laten slingeren;
 • kieren in huizen en schuren te dichten;
 • fijn gaas aan te brengen in ventilatieopeningen in de buitenmuur;
 • geen etenswaren in de tuin te gooien;
 • geen diervoedselproducten op te hangen in de tuin;
 • het tafelkleed niet buiten uit te kloppen;
 • regelmatig na te gaan of plaatsen waar buizen, kabels en leidingen de woning, garage en schuren binnenkomen wel goed zijn afgedicht.

Sommige mensen zijn allergisch voor wespensteken. Als iemand ziek wordt na een steek (verward, duizelig, benauwd) moet u meteen de dokter waarschuwen. Bij apotheken en outdoorzaken zijn pompjes te koop waarmee het gif uit de steek gezogen kan worden.

Heeft u gevonden wat u zocht?