Nederlander worden door optie

Wat is het?

Als niet-Nederlander kunt u op verschillende manieren Nederlander worden. De makkelijkste manier is Nederlander worden door optie. U legt dan een verklaring af bij de gemeente. Op de website van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) kunt u checken of u aan de voorwaarden voldoet.

Voor informatie/aanvragen van naturalisatie moet u een afspraak maken bij het Publiekscentrum. Dat kan uitsluitend telefonisch door te bellen met telefoonnummer 14 010.
Er is een verschil tussen het opvragen van informatie en daadwerkelijk een aanvraag indienen. Lees a.u.b. verder op deze pagina.

Als niet-Nederlander kunt u op verschillende manieren Nederlander worden. De makkelijkste manier is door optie. Bekijk eerst bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst of u aan de voorwaarden voldoet.

Denkt u dat u Nederlander kunt worden? Ga dan naar de gemeente. Bij de gemeente kunt u een verklaring afleggen dat u Nederlander wilt worden.

Kunt u niet door optie Nederlander worden? Dan kunt u een aanvraag voor naturalisatie indienen.

Hoe werkt het?

Het eerste wat u moet doen, is nagaan of u aan de voorwaarden voldoet. De voorwaarden vindt u op de website van de IND.

Wat moet ik doen?

 • U legt bij de gemeente een verklaring af dat u Nederlander wilt worden door optie.
 • U betaalt de kosten, nadat u de verklaring hebt afgelegd.
 • U vult een formulier in waarin u zegt dat u de verklaring van verbondenheid wilt afleggen. Deze verklaring legt u af tijdens de naturalisatieceremonie. Hiermee verklaart u dat de Nederlandse wet ook voor u geldt. Kinderen jonger dan 16 jaar hoeven dit niet te doen.

De gemeente controleert uw verklaring. Als deze wordt goedgekeurd, krijgt u een uitnodiging voor de naturalisatieceremonie.

Naturalisatieceremonie

Op de naturalisatieceremonie legt u de verklaring van verbondenheid af. Ook krijgt u tijdens de ceremonie de bevestiging dat u Nederlander bent geworden. U bent verplicht om naar deze ceremonie te gaan. Was uw kind bij het afleggen van de optieverklaring 16 jaar of ouder? Dan is hij of zij ook verplicht om naar de ceremonie te gaan. Kinderen jonger dan 16 hoeven niet mee te komen, maar dat mag natuurlijk wel.

Afspraak maken

Voor informatie/aanvragen van naturalisatie moet u een afspraak maken bij het Publiekscentrum. Dat kan uitsluitend telefonisch door te bellen met telefoonnummer 14 010.

Wat heb ik nodig?

 • Uw verblijfsvergunning
 • Uw geldige paspoort of een ander reisdocument
 • Uw geboorteakte
 • Andere documenten over uw persoonlijke situatie. Denk bijvoorbeeld aan een huwelijksakte of echtscheidingsakte.

Belangrijk bij buitenlandse documenten

 • De gemeente moet kunnen zien dat buitenlandse documenten echt zijn. Dit kan door de documenten te legaliseren. Vraag vooraf aan de gemeente of dit nodig is.
 • Buitenlandse documenten moeten in het Nederlands, Engels, Frans of Duits zijn. Als dit niet zo is, moet u de documenten eerst laten vertalen door een in Nederland beëdigde vertaler.

Kosten

Optie; enkelvoudig€ 217,00
Optie; gemeenschappelijk€ 370,00
Optie; medeopterende minderjarige€ 24,00

Hoelang duurt het?

Binnen 13 weken krijgt u bericht van de burgemeester. De burgemeester kan deze termijn één keer verlengen.

 • Als u aan alle voorwaarden voldoet, bevestigt de burgemeester uw optieverklaring. U krijgt een uitnodiging voor de naturalisatieceremonie.
 • Als u niet voldoet aan de voorwaarden, kunt u geen Nederlander worden. Deze beslissing staat in een brief. In deze brief wordt uitgelegd waarom u geen Nederlander kunt worden. U kunt tegen deze beslissing bezwaar maken.

Extra informatie

Nederlander worden door naturalisatie

Als u geen Nederlander kan worden door optie, kunt u misschien Nederlander worden door naturalisatie. Check eerst bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND)  of u aan de voorwaarden voldoet. Daarna kunt u een aanvraag voor naturalisatie indienen bij de gemeente.

Nederlandse nationaliteit weer kwijtraken

Hebt u onjuiste informatie gegeven of belangrijke informatie niet gegeven? Dan kunt u de Nederlandse nationaliteit weer kwijtraken. Hierdoor kunt u staatloos worden.

Contact

Publiekscentrum

telefoon: 14 010

e-mail: publiekscentrum@maassluis.nl

Heeft u gevonden wat u zocht?