Kent u iemand die een lintje verdient? Bijna iedereen zal deze vraag met een 'ja' beantwoorden. Want overal in Nederland zetten mensen zich voor vele doelen in; vaak zonder eigenbelang, in alle bescheidenheid.

Iedereen mag iemand anders voor een Koninklijke onderscheiding voordragen. Vrijwilligers, leden van een vereniging of medewerkers van een bedrijf die een bijzondere prestatie of verdienste voor de samenleving hebben verricht, kunnen in aanmerking komen voor een onderscheiding. De onderscheidingen worden ieder jaar ter gelegenheid van Koningsdag toegekend.

Voorwaarden

Een Koninklijke onderscheiding kan worden toegekend door:

  • bijzondere prestaties te verrichten in de betaalde baan of het beroep;
  • al jarenlang vrijwilligerswerk te verrichten of onbezoldigde nevenfuncties te vervullen;
  • een combinatie van vrijwilligerswerk en bijzondere prestaties in de betaalde baan.

Lintjesregen/tussentijdse onderscheiding

De lintjesregen vindt jaarlijks plaats op de laatste werkdag voor Koningsdag. De meeste Koninklijke onderscheidingen worden uitgereikt tijdens deze 'lintjesregen'.

  • Als u iemand wilt voordragen voor de lintjesregen van het volgend jaar, wees er dan op tijd bij. Aangezien de behandeling van een decoratievoorstel veel tijd in beslag neemt, moet uw complete aanvraag uiterlijk 1 juli van het voorafgaande jaar zijn ingediend.
  • Als het gaat om een tussentijdse onderscheiding, doe dan uw voorstel uiterlijk 6 maanden vóór de gewenste datum.

Contact opnemen

In Maassluis wonen ongetwijfeld mensen die daarvoor in aanmerking komen. Wie denkt iemand voor te kunnen dragen voor een Koninklijke onderscheiding doet er verstandig aan ruim van tevoren te overleggen of een voorstel kans van slagen heeft. Neem hierover contact op met team Representatie. Zij kunnen aangeven of uw voorstel bijzonder genoeg is en leggen u precies uit hoe u te werk moet gaan.

Kijk voor meer informatie ook op Lintjes.nl.

Gegevens verzamelen

Medewerkers van de gemeente kunnen de aanvrager bijstaan en zorgen dat er een zo volledig mogelijke voorstel komt. Wanneer die klus geklaard is, dient u het formulier in bij het kabinet van de burgemeester.

Heeft u gevonden wat u zocht?