Wat is het?

De gemeente is verantwoordelijk voor de jeugdgezondheidszorg. Dat is gezondheidszorg voor alle kinderen tussen 0 en 19 jaar. U en uw kind krijgen een uitnodiging om langs te komen op een consultatiebureau of op school.

Hoe werkt het?

De te bieden JGZ is vastgelegd in het Basistakenpakket Jeugdgezondheidszorg en kent een standaarddeel en een maatwerkdeel.

Het standaarddeel bestaat uit een pakket dat aan alle kinderen op een bepaalde leeftijd wordt aangeboden zoals de hielprik en de vaccinaties bij jonge kinderen.

Gemeenten vullen het maatwerkdeel in. Dit moet aansluiten bij de specifieke behoeften van het individuele kind of van groepen kinderen/jeugdigen. U kunt daarbij denken aan opvoedcursussen, trainingen tegen bedplassen of overgewicht. De inhoud van het maatwerkdeel verschilt per gemeente. De gemeente sluit bij de invulling van het maatwerk aan bij het zorgaanbod uit het overige lokale jeugdbeleid.

Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) speelt een belangrijke rol bij de uitvoering van de JGZ. Het CJG is een laagdrempelig inlooppunt in de buurt waar ouders en jongeren advies kunnen krijgen over opgroeien en opvoeden

Voor kinderen van 0 tot 19 jaar voert het Centrum voor Jeugd en Gezin(externe link) de wettelijke taken uit. Daarnaast kunnen ouders via het Centrum voor Jeugd en Gezin ook diverse cursussen doen.

Heeft u gevonden wat u zocht?