Het college heeft dinsdag besloten om 25.000 euro te schenken aan de Oekraïense zusterstad Berehove (Beregszász). Daarmee verhoogt de gemeente de eerdere giften van Maassluizers (10.000 euro voor linnengoed) voor de allerarmsten die dringend brandstof en houtkachels nodig hebben komende winter.

Bram Vreugdenhil van Stichting AK organiseert de donatieactie en zorgt ervoor dat het geld begin december in Berehove komt. Stichting AK (ooit ontstaan als ‘Aktie Kerstgroet’) verleent al dertig jaar humanitaire hulp in Berehove. Met de gift van de gemeente kunnen zo’n 150 tot 200 kachels worden uitgereikt aan de armste inwoners.

Het verzoek voor de kachels is afkomstig van de burgemeester van Berehove nadat burgemeester Haan zijn collega via Messenger had gevraagd hoe het nu gaat. “Maassluis is nog de enige stad die een zusterstad heeft in Oekraïne. Richting kerst lijkt het ons een hele goede gedachte om hen bij te staan met een geldbedrag van 25.000 euro, zodat ze daar hout en kachels kunnen kopen omdat de winter er aankomt en de elektriciteit daar regelmatig uitvalt”, aldus burgemeester Haan, die hoopt dat de inwoners en bedrijven van Maassluis dat bedrag willen verdubbelen.

Vreugdenhil van Stichting AK: “De armen daar vrezen de koude winter die elk moment kan beginnen”. Probleem is dat brandhout en houtbriketten steeds duurder worden en voor armen nagenoeg onbereikbaar. “Gas, olie en kolen zijn nog veel duurder en lang niet overal beschikbaar. Nu ook elektriciteit als warmtebron grotendeels wegvalt door de beschietingen van de energiecentrales door Rusland wordt het wel erg problematisch om de vorst buiten de deur te houden.”

Wilt u ook een donatie doen? Maak dan een bedrag over op NL10 INGB 0000 246 123 t.n.v. Stichting AK onder vermelding van: Hulp Oekraïne. Meer informatie: www.stichtingak.org.