Wat is het?

  • Als u iets bent verloren of hebt gevonden, kunt u dit melden bij de gemeente. U hoeft geen aangifte te doen bij de politie.
  • Let op: U moet wél aangifte doen bij de politie als u denkt dat het om diefstal gaat.

Onder gevonden en verloren voorwerpen vallen ook vervoersmiddelen zonder kenteken, zoals fietsen.

Verloren voorwerpen aangeven(externe link)

Gevonden voorwerpen aangeven(externe link)

Hoe werkt het?

Gevonden voorwerpen

Als u een voorwerp gevonden heeft, is het uw plicht als burger om te zorgen dat het weer bij de eigenaar terechtkomt. Als u weet wie de eigenaar is, kunt u dit onderhands regelen. Weet u dit echter niet dan kunt u het voorwerp, mits het in Maassluis is gevonden, aangeven bij de gemeente Maassluis.

Verloren voorwerpen

Ook als u een voorwerp verloren heeft, kunt u dit aangeven bij de gemeente, mits u dit in Maassluis heeft verloren. Misschien heeft u geluk en is het voorwerp al gevonden en kunt u het, na aangifte van verlies, gelijk meekrijgen. Als het niet gevonden is, blijft het voorwerp als 'verloren' geregistreerd staan. Als een voorwerp met veel overeenkomsten wordt gevonden, wordt u zo spoedig mogelijk uitgenodigd om het gevonden voorwerp, na een check, te bekijken.

Wat moet ik doen?

Bij een gevonden voorwerp

U kunt ervoor kiezen het voorwerp bij de gemeente achter te laten. In dat geval heeft u geen onderhoudsverplichtingen maar kunt u na verloop van tijd geen eigenaar worden van het voorwerp;

Als u het voorwerp zelf bewaart, moet u zelf voor het onderhoud ervan zorgen, zodat de staat van het voorwerp niet verslechtert.

Als de rechtmatige eigenaar zich meldt, is deze verplicht alle eventuele (redelijke en aantoonbare) onderhoudskosten en onkosten voor de opsporing van de eigenaar binnen 1 maand te vergoeden aan de beheerder. Als deze redelijke vergoeding niet op tijd plaats vindt, blijft de beheerder de eigenaar.

Sleutel verloren?

Sleutels worden vaak verloren. Het vervelende is dat sleutels moeilijk te omschrijven zijn; daarom wordt van alle gevonden sleutels een foto gemaakt en gepubliceerd op de website van verlorenofgevonden.nl(externe link).

Bent u uw sleutel kwijt en is deze gevonden? Dan kunt u uw sleutel elke werkdag tussen 08.30 en 16.00 uur ophalen bij de receptie in het stadhuis.

Extra informatie

Gestolen voorwerpen

Gestolen voorwerpen én gevonden of verloren vervoersmiddelen met een kenteken of verzekeringsplaatje, dient u altijd aan te geven bij de politie.

Belangrijk

Het is belangrijk dat iedereen die slachtoffer is geworden van iets wat strafbaar is, daarvan aangifte doet. De politie weet dan wat er in uw straat, buurt of wijk gebeurt en kan daar op inspelen. U kunt ook digitaal aangifte doen. Kijk hiervoor op www.politie.nl(externe link).

Heeft u gevonden wat u zocht?