Bijstand

Heeft u geen werk of verdient u te weinig om rond te komen? Dan kunt u een (aanvullende) bijstandsuitkering aanvragen bij Stroomopwaarts. Zij helpen u graag bij het vinden van passend werk en vragen over de bijstandsuitkering.

Bijstandsuitkering aanvragen(externe link)

Bijzondere bijstand

Heeft u ineens extra kosten waarvoor u niet heeft kunnen sparen, bijvoorbeeld omdat uw wasmachine stuk gaat? Misschien kunt u dan bijzondere bijstand ontvangen. De bijzondere bijstand gebruikt u om belangrijke rekeningen te betalen waarvoor u geen geld heeft. Dit bedrag hoeft u meestal niet terug te betalen. 

Bijzondere bijstand aanvragen(externe link)

Eenmalige energietoeslag

De energiekosten zijn de laatste tijd erg gestegen. U kunt een eenmalige energietoeslag aanvragen, als u aan bepaalde inkomenseisen voldoet. U vraagt de energietoeslag aan bij Stroomopwaarts.

Let op! De energietoeslag 2023 wordt nog niet uitbetaald. Dat gaat later in het jaar gebeuren zodra de overheid deze wet heeft vastgesteld. Hiermee voorkomen we dat de inwoners worden benadeeld die de energietoeslag in 2023 voor de eerste keer automatisch ontvangen of aanvragen.

Energietoeslag aanvragen(externe link)

U kunt ook gratis advies en hulp krijgen bij energiebesparende maatregelen. Lees meer over de mogelijkheden op duurzaamheid voor inwoners.

Hulp voor ondernemers

Bent u ondernemer en wilt u hulp bij uw geldzaken of heeft u een laag inkomen? Ook voor u biedt de gemeente hulp.

Hulp voor ondernemers(externe link)

Individuele inkomenstoeslag

Heeft u lange tijd een laag inkomen? Dan kunt u 1 keer per jaar extra geld aanvragen. Dit noemen we individuele inkomenstoeslag. U bepaalt zelf waar u het geld aan uitgeeft. 

Individuele inkomenstoeslag aanvragen(externe link)

Individuele studietoeslag

Heeft u een beperking en kunt u daarom naast uw studie niet werken? Dan kunt u individuele studietoeslag aanvragen. 

Individuele studietoeslag aanvragen(externe link)

Kwijtschelding gemeentelijke belastingen

Heeft u een laag inkomen en heeft u moeite met het betalen van de gemeentelijke belastingen? Dan ontvangt u misschien kwijtschelding. Dit betekent dat u de gemeentelijke belastingen niet hoeft te betalen, of dat u het bedrag in een aantal delen betaalt. 

Kwijtschelding gemeentelijke belastingen aanvragen(externe link)

Regeling hoge zorgkosten

Heeft u een laag inkomen, maar hoge zorgkosten door een beperking of chronische gezondheidsproblemen? Mogelijk komt u in aanmerking voor een tegemoetkoming van de zorgkosten.

Tegemoetkoming meerkosten aanvragen(externe link)

Uitkering voor oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte zelfstandigen (IOAZ)

Bent u 55 jaar of ouder en bent u gestopt met uw werk als zelfstandige? En heeft u hierdoor niet genoeg inkomsten om van te leven? Dan komt u in aanmerking voor de IOAZ-uitkering.

IOAZ-uitkering aanvragen

Zorgverzekering voor lagere inkomens

Heeft u moeite met het betalen van uw ziektekostenverzekering? Dan kunt u een collectieve zorgverzekering aanvragen. Omdat de gemeente meebetaalt, betaalt u een lagere premie. 

Collectieve zorgverzekering aanvragen(externe link)

Heeft u gevonden wat u zocht?