De gemeente Maassluis stimuleert het nemen van duurzame maatregelen aan gebouwen en woningen en biedt daarom de Duurzaamheidslening aan.

De Duurzaamheidslening is bedoeld voor eigenaren van een grondgebonden woning of een individueel appartementen. Appartement-eigenaren hebben wel schriftelijk toestemming nodig van de VvE van het complex. Met deze lening financiert u tegen gunstige voorwaarden een reeks aan duurzame maatregelen in en aan uw woning, zoals zonnepanelen, isolatie en een groen dak.
Hiermee kunt u energie besparen of opwekken. Dat levert financieel voordeel op en daardoor woont u comfortabeler. Niet alleen fijn voor u, maar ook goed voor het milieu.

Stap 1

Lees eerst de (financiële) voorwaarden voor de Duurzaamheidslening en/of de gemeentelijke verordening om te controleren of uw aanvraag kansrijk is.

Stap 2

Bepaal welke maatregelen u wilt nemen. 

Maatregelen die in aanmerking komen voor de Duurzaamheidslening zijn:

 • Zonnepanelen;
 • PVT-panelen;
 • Zonneboiler met een opbrengst van ten minste 1,5 GJ per jaar, zoals blijkt uit het zonne-keurcertificaat, opbrengstverklaring of gelijkwaardigheidsverklaring;
 • Vloerisolatie/bodemisolatie zodat de totale warmteweerstand (R) op ten minste 3,5 m2K/W;
 • Dakisolatie met een warmteweerstand (R) van ten minste 3,5 m2K/W;
 • Groen dak; het dakoppervlak, dat beplant wordt, bedraagt minimaal 8 m2; de helling van het dak is niet meer dan 45 graden; het groene dak bestaat uit minimaal 5 lagen, zijnde: de wortelwerende laag, drainagelaag, filtervlies, substraatlaag, vegetatielaag (grassen, vetplanten en soms kruiden), of een vergelijkbare constructie;
 • Spouwmuurisolatie zodat de totale warmteweerstand uitkomt (R) op ten minste 1,6 m2K/W;
 • Gevelisolatie met een warmteweerstand (R) van ten minste 1,8 m2K/W;
 • HR++ glas met een warmtegeleiding van minder dan U =1,2 W/m2 K;
 • Klimaat adaptieve tuininrichting van minimaal 1 m3
 • Douche-warmteterugwinningsinstallatie
 • Asbestsanering van daken die blootgesteld zijn aan de buitenlucht
 • Waterdak van minstens 20 mm

Woningopname

Weet u niet welke maatregelen passen bij uw woning? Dan kunt korting krijgen op een woningopname (zolang de voorraad strekt) waarbij uw woning door een expert bekeken wordt. Neem hiervoor contact op met de WoonWijzerWinkel en geef aan dat gebruik wilt maken van de kortingsactie van de gemeente Maassluis (www.woonwijzerwinkel.nl, telefoon 010-7470147, e-mail info@woonwijzerwinkel.nl).

Stap 3

Vraag offertes op bij erkende bedrijven.

Stap 4

Vallen de totale kosten tussen de 2.500 en 25.000 euro? Dan kunt u de Duurzaamheidslening aanvragen door het digitale aanvraagformulier in het vullen. Houd uw DigiD bij de hand en vergeet niet om de offerte(s) mee te sturen met het formulier. Binnen 8 weken hoort u of de aanvraag is goedgekeurd.

Wilt u meer lenen dan 25.000 euro? Bij het Nationale Warmtefonds kunt u met de Energiebespaarlening (Voorwaarden Energiebespaarlening - Energiebespaarlening) tot 65.000 euro lenen. 

Stap 5

Is uw aanvraag goedgekeurd door de gemeente? Ga dan naar www.svn.nl/gemeente/Maassluis en vul uw gegevens in. Binnen enkele minuten weet u of u ook aan alle financiële voorwaarden voldoet en u de lening krijgt.

Stap 6

Laat de maatregelen uitvoeren. Stuur het declaratieformulier dat u van de SVn ontvangt samen met de factuur naar:

Gemeente Maassluis
Postbus 55
3140 AB  Maassluis

Heeft u gevonden wat u zocht?