Op deze pagina zijn een aantal vraag antwoord combinaties opgenomen. Staat het antwoord op uw vraag er niet tussen? Of heeft u een opmerking of tips? Neem dan contact op door een mail te sturen naar pleziervaart@maassluis.nl.

Waarom is er een nieuw reglement?

We hebben het reglement geactualiseerd op basis van de ervaring van de afgelopen periode, de wens om meer binding tussen ligplaatshouders en Maassluis te creëren  en een eerlijker verdeling van ligplaatsen onder geïnteresseerden.

Waarom is er geen wachtlijst meer?

Er is voor gekozen om niet meer met de wachtlijst te werken aangezien een vergunningsaanvrager in het bezit diende te zijn van een pleziervaartuig dat voldeed aan alle vergunningscriteria. Echter kon het nog jaren duren voordat er een geschikte ligplaats beschikbaar kwam. De verdeling van een vrijgekomen vergunning zal vanaf heden niet meer via een wachtlijst worden vergeven maar via publicatie van de beschikbare ligplaats. Om in aanmerking te komen voor de beschikbare ligplaats wordt gewerkt met een voorkeursvolgorde. Bij meerdere gegadigden wordt er geloot. Binnen de opgenomen voorkeursvolgorde en categorie ligplaats heeft iedereen op het moment van een publicatie evenveel kans op het verkrijgen van een vergunning.

Waarom is er een volgorde van voorrang bij het verlenen van een ligplaatsvergunning?

We willen graag meer betrokkenheid creëren bij het gebruik van een ligplaats in de kern van Maassluis. Als de boot dichtbij huis ligt, is het makkelijker om er vaker gebruik van te maken en goed schoon te houden. De boten zijn onderdeel van het aanzicht van Maassluis tenslotte.

Daarnaast merkten we dat er op de wachtlijst veel inwoners uit Maassluis stonden terwijl een aantal ligplaatsen vergeven waren aan personen die niet in Maassluis woonachtig zijn. We hebben daarom een volgorde en voorrang bij het verlenen van vergunningen ingevoerd.

Hoe weet ik of er een ligplaats beschikbaar is?

Bij het beschikbaar komen van een ligplaats:

  1. maken burgemeester en wethouders door een openbare kennisgeving op de website van de gemeente, www.maassluis.nl, bekend dat een ligplaats vrijkomt, welke afmetingen deze ligplaats heeft, voor welke categorie (plezier)vaartuig deze ligplaats geschikt is en welke gegadigden vóór de in de kennisgeving genoemde datum een aanvraag kunnen indienen;
  2. Als een aanvraag vóór de indieningsdatum is ingediend maar onvolledig is, krijgt de aanvrager een termijn van twee weken om zijn aanvraag aan te vullen. Als er meer onvolledige aanvragen zijn, wordt de betreffende aanvragers op dezelfde dag mededeling gedaan van de gelegenheid om hun aanvraag aan te vullen;
  3. Als blijkt dat, er met inachtneming van de volgorde van voorrangsregels in artikel 5, lid 3  meer aanvragen zijn dan ligplaatsen, organiseert de gemeente een loting uitgevoerd door een onafhankelijke notaris, aan te wijzen door de burgemeester.
  4. Uitsluitend volledige aanvragen die tijdig zijn ingediend en waarbij is voldaan aan het bij of krachtens deze regeling bepaalde, krijgen een lotnummer;
  5. De loting vindt plaats door blind te trekken. Er worden per ligplaats meerdere lotnummers getrokken. De volgorde van de uitslag van de trekking per ligplaats wordt genoteerd door de notaris. De notaris maakt een proces-verbaal op van de loting en vermeldt daarin de wijze waarop de loting is uitgevoerd, de uitslag van de volgorde van trekking en de datum van de loting en is ondertekend door de notaris;
  6. Na de loting wordt de eerst getrokken aanvraag in behandeling genomen en inhoudelijk beoordeeld of aan alle voorwaarden wordt voldaan voor verkrijgen van een ligplaatsvergunning;
  7. Als deze aanvraag niet vergund kan worden, wordt voor de specifieke ligplaats de volgorde gehanteerd van de trekking van de notaris;
  8. De overige aanvragers die niet zijn ingeloot, worden in kennis gesteld middels een  besluit op de aanvraag.

Waarom wordt er als voorwaarde gesteld dat de ligplaatshouder een verzekering heeft?

Met op het beschermen van rechten van anderen, waaronder ook de gemeente bij (ernstige) schadekosten, wordt een wettelijk aansprakelijkheidsverzekering waarbij de boot is meeverzekerd, als vergunningsvoorwaarden gesteld. 

Wat is een verwaarloosd vaartuig?

Dat is een vaartuig dat niet past binnen de uitstraling van het havengebied van Maassluis doordat er sprake is van achterstallig onderhoud door onvoldoende onderhoudsmaatregelen onder andere ter bescherming water- en weersinvloeden en/of een gevaar is of binnen korte termijn een gevaar kan vormen.

In het belang van het aanzien van de gemeente is het verboden een vaartuig af te meren of afgemeerd te hebben dat in kennelijk verwaarloosde toestand verkeert.

Hoe weet ik wat mijn ligplaats is?

Op de ligplaatsvergunning die afgegeven wordt, staat een ligplaats nummer. Dit ligplaatsnummer correspondeert met het bordje met het betreffende nummer in de vlieten. Bekijk hiervoor het ligplaatsenoverzicht

De ligplaats dient te worden ingenomen in overeenstemming met de bij de vergunning behorende ligplaatsenoverzicht. Het is de vergunninghouder niet toegestaan elders in de Noordvliet of Zuidvliet een andere ligplaats in te nemen dan die hem is toegewezen, anders dan in nauw overleg met de havenmeester;

Indien de aangewezen ligplaats door een andere boot is ingenomen is de vergunninghouder verplicht hiervan onmiddellijk melding te maken aan de havenmeester. 

Waarom dient mijn boot (minimaal) een meter korter te zijn dan de lengte van de toegewezen ligplaats?

De afstand tussen afgemeerde pleziervaartuigen onderling dient minimaal 1 meter te bedragen. Zie het ligplaatsenoverzicht voor welke categorieën vaartuigen de ligplaatsen bedoeld zijn en de maximale maten van een voertuig voor elke ligplaats.

Hoe weet ik of er een ligplaats vrij is?

Via een openbare kennisgeving op de website van de gemeente, www.maassluis.nl wordt bekend gemaakt dat er een ligplaats beschikbaar komt, welke afmetingen deze ligplaats heeft en welke gegadigden vóór de in de kennisgeving genoemde datum een aanvraag kunnen indienen. Zie hiervoor de procedure zoals beschreven in Artikel 4 van het reglement.

Hoe lang is een ligplaatsvergunning geldig?

De ligplaatsvergunning is 5 jaar geldig en loopt telkens tot 1 mei van het 5e jaar. Acht weken voorafgaand aan het verlopen van de vergunningstermijn dient een verlenging van de ligplaatsvergunning te worden aangevraagd. Het is de eigen verantwoordelijkheid van de vergunninghouder dit termijn in acht te nemen.

Wat is het verschil tussen een ligplaatsvergunning en een ligplaatssticker?

Een ligplaatsvergunning wordt afgegeven na een positieve beoordeling van een aanvraag. Deze is in principe voor 5 jaar geldig. Hiervoor wordt leges (administratiekosten) gerekend. Dit is voor de beoordeling en afhandeling van deze aanvraag. Bij de beoordeling en afhandeling van een aanvraag voor verlenging, wordt opnieuw leges in rekening gebracht.

Daarnaast ontvangen de houders van een ligplaatsvergunning jaarlijks, na betaling van het jaarlijkse liggeld voor het innemen van de ligplaats, een genummerde sticker die zichtbaar (vanaf de walkant) op het (plezier)vaartuig moet worden aangebracht. De hoogte van het jaarlijkse liggeld (precario) voor het innemen van een ligplaats voor een ligplaatsjaar wordt bepaald op basis van de geldende verordening op de heffing en invordering van liggeld pleziervaartuigen voor Maassluis.

Waarom wordt er maar 1 vergunning per huishouden afgegeven conform het nieuwe reglement?

Met het oog op een eerlijke verdeling onder de geïnteresseerden voor een ligplaats, wordt per huishouding maximaal één ligplaatsvergunning verleend. Huishoudens die in het verleden meer dan één ligplaatsvergunning hebben gekregen worden aangeschreven en middels een regeling binnen twaalf maanden (12) afgebouwd.

Van het maximum van één ligplaatsvergunning per huishouding kan worden afgeweken en een tweede vergunning per huishouding worden verleend als er geen andere aanvragen zijn ingediend en voor steeds maximaal één jaar. Zie hiervoor artikel 6 van het reglement.

Kan ik het gehele jaar gebruik maken van de ligplaats nadat ik een vergunning heb gekregen en het liggeld heb betaald?

In de vergunning kunnen specifieke perioden en/of gelegenheden genoemd worden, waarin (bepaalde) ligplaatsen vrijgemaakt en gehouden moeten worden in verband met evenementen als Vlieten Leef en het  jaarlijkse Varend Corso, werkzaamheden en overige bijzondere omstandigheden. De vergunninghouder krijgt vooraf een reminder en het is aan de vergunninghouder om het vaartuig tijdig te verplaatsen. Als het vaartuig niet tijdig wordt weggehaald wordt het vaartuig weggesleept naar een opslag. Alle daarmee gepaard gaande kosten worden in rekening gebracht bij de vergunninghouder. Het niet tijdig wegslepen van het vaartuig kan ook gevolgen hebben voor de ligvergunning.

Wat zijn redenen om de ligplaatsvergunning in te trekken?

Hoe en wat controleert de gemeente Maassluis bij de ligplaatsen?

Maassluis kan op elk willekeurig moment controleren of een ligplaatshouder een vergunning heeft, de ligplaats sticker zichtbaar vanaf de walkant op de boot is aangebracht en of de ligplaats reglementair wordt ingenomen.  Ook controleert de gemeente de staat van het vaartuig.  

Voorheen had ik wel een ligplaatsvergunning bij de gemeente Maassluis, nu is deze echter geweigerd of ingetrokken. Waarom kan dat?

Maassluis ziet er met de komst van het nieuwe reglement strenger op toe dat de boten passen binnen het aanzicht van het historische centrum van Maassluis en dat de ligplaatsen met een passende categorie boot worden ingenomen.

Ik heb nog geen ligplaatssticker ontvangen, hoe komt dat?

Als de ligplaatsvergunning is betaald en de ligplaatssticker is aangevraagd, dient de ligplaatssticker eerst te worden betaald. Na betaling wordt deze opgestuurd.

Ik maak geen gebruik meer van de vergunning, wat moet ik doen?

In het geval dat van de vergunning structureel geen gebruik meer wordt gemaakt of het (plezier)vaartuig een deel van het ligplaatsjaar op winterstalling staat, moet hiervan onmiddellijk –uitsluitend schriftelijk – melding worden gemaakt bij de havenmeester, via gemeente@maassluis.nl t.a.v. de afdeling Vergunningen. Bij opzegging van de  vergunning dient de op de ligplaats betrekking hebbende ligplaatssticker van het (plezier)vaartuig te worden verwijderd en te worden meegezonden. Het (plezier)vaartuig zal de ligplaats per direct moeten verlaten.

Bij opzegging vóór de afloopdatum van de vergunning wordt geen restitutie van leges (administratiekosten) verleend. Dit geldt ook voor het jaarlijkse liggeld ten behoeve van de ligplaats sticker (precario) voor het innemen van een ligplaats.

Welke lengte, breedte en hoogte mag mijn boot hebben?

Zie hiervoor het ligplaatsenoverzicht. Per ligplaats is aangegeven hoe groot deze is en wat de maximale lengte, breedte en hoogte van het pleziervaartuig mag zijn.

Ik ben mijn ligplaats sticker kwijt of denk dat deze gestolen is.

Bent u uw ligplaatssticker kwijt of denkt u dat het gestolen is? Doe dan aangifte bij de politie. Met het aangifteformulier kunt u een nieuwe ligplaats sticker aanvragen. Doe dit zo snel mogelijk. Zo voorkomt u dat u een boete krijgt of dat uw boot wordt weggesleept.

Stuur een e-mail met het aangifteformulier naar gemeente@maassluis.nl t.a.v. afdeling Financiën en geef in de mail aan dat u een nieuwe ligplaats sticker wilt en voor welke ligplaats dit is.

Ik heb een ligplaats sticker gevonden. Wat kan ik doen?

Heeft u een ligplaats sticker gevonden? Stuur het dan op naar:

Gemeente Maassluis
Afdeling Vergunningen
Postbus 55
4140 AB Maassluis

Mijn boot is weg. Wat kan ik doen?

Is uw boot weg? Er kunnen verschillende dingen aan de hand zijn. Misschien is uw boot weggesleept of uit het water gelicht. Neem hiervoor contact op via gemeente@maassluis.nl t.a.v. Afdeling Vergunningen of telefonisch via 14010 of vanuit het buitenland 0031 10 5931931

Heeft u gevonden wat u zocht?