Vorige week heeft de gemeenteraad de nieuwe burgemeester voorgedragen. De hele sollicitatieprocedure is een intensief en zorgvuldig proces geweest. Binnen de wettelijke mogelijkheden die er zijn, hebben we het maximaal mogelijke democratisch proces kunnen doorlopen omdat we met alle fractievoorzitters hieraan deel hebben genomen. Fractievoorzitters zijn immers raadsleden die gekozen zijn door de inwoners van Maassluis.

In oktober 2023 is de vertrouwenscommissie (bestaande uit alle fractievoorzitters) samengesteld en gedurende het gehele proces heeft iedereen meegedaan aan de gesprekken, met uiteindelijk de besluitvorming en het voorstellen van de twee meest geschikte kandidaten aan de gemeenteraad op 10 april 2024. Hierna heeft de gemeenteraad gestemd over de twee voorgestelde kandidaten.

Dit gebeurt zoals de wet voorschrijft, in besloten- en vertrouwelijkheid. Dat dit achter gesloten deuren gebeurt, heeft een reden. De belangrijkste is de bescherming van de privacy van de sollicitanten. Het schenden van de geheimhoudingsplicht is een misdrijf en kan juridische gevolgen hebben voor de leden van de vertrouwenscommissie. Lokale initiatieven om tot een rechtstreeks gekozen burgemeester te komen zijn niet toegestaan binnen de huidige landelijke wetgeving. Bij afwijking van de procedure of bekendmaking van namen van kandidaten zal de Commissaris van de Koning (‘de provincie’) de regie overnemen. Dit betekent dat het gehele selectie- en keuzeproces bij de gemeenteraad wordt weggenomen en zij geen enkele stem meer heeft in het proces. Dat is niet een situatie waar je als gemeente(raad) in terecht wilt komen. Het gehele proces is dus van A tot en met Z voorgeschreven en er is dan ook geen ruimte voor uitzonderingen of lokale initiatieven zoals een referendum.

De gemeenteraad heeft het democratisch proces volgens de regels gevolgd. En we zijn blij dat we een kandidaat hebben die enthousiast en met energie voor Maassluis en haar inwoners aan de slag gaat.

Namens de vertrouwenscommissie,

Dick Snoeck (voorzitter)