Doe altijd aangifte

Stelt u zich eens voor: er wordt bij u ingebroken, uw portemonnee wordt op straat gestolen, of uw autoradio ontvreemd. Doe in dat geval altijd aangifte! Oók als het in uw ogen misschien om een 'klein' misdrijf gaat waarbij u weinig schade heeft geleden. Want alleen wanneer de politie op de hoogte is van misdrijven kan ze er wat aan doen.

Samen met burgers en het bedrijfsleven wil de overheid Nederland nog veiliger maken. Om de veiligheid te vergroten worden overlast en geweld op straat en criminaliteit. U kunt ook een bijdrage leveren.
Bijvoorbeeld door altijd aangifte te doen. Meer aangiftes en meldingen geven de politie namelijk een beter beeld van de criminaliteit in Nederland waardoor ze doelgerichter en efficiënter te werk kan gaan. Zo kunnen criminele activiteiten beter worden voorkomen én wordt de pakkans van daders groter. Door aangifte te doen werken u en de overheid dus sámen aan een veiliger Nederland. Zonder aangifte geen zaak Zonder aangifte geen zaak: alleen wanneer er een duidelijke aangifte is, kan de politie een dader gericht, oppakken en voor de rechter brengen en ook gestolen spullen opsporen.
Door aangiftes weet de politie wat er speelt en waar ze op moet letten. Zo weet de politie welke wijken bijvoorbeeld onveilig zijn of dreigen te worden en kan ze actie ondernemen.

Tips

  • Betrapt u een dader op heterdaad, probeer dan zijn of haar uiterlijke kenmerken goed te onthouden, of schrijf een kentekennummer op.
  • Zorg dat u beschikt over een duidelijke omschrijving van waardevolle bezittingen. Zo'n omschrijving kan de opsporing van spullen makkelijker maken. Noteer bijvoorbeeld de gegevens van uw laptop, laat uw fiets graveren (en schrijf het nummer ergens op!), of maak foto's van kostbare en/of dierbare bezittingen.