Fietsendiefstal

Fietsdiefstal komt helaas regelmatig voor. En hoewel lang niet alle gestolen fietsen terugkeren naar hun oorspronkelijke eigenaar, hebben we uw aangifte nodig om fietsdiefstal aan te pakken. Veel fietsdieven blijken namelijk veelplegers: met één aanhouding worden vaak meerdere zaken opgelost. Met uw aangifte kunt u daarvan profiteren en bijdragen aan een hogere straf voor de dief. Bovendien houdt de politie een extra oogje in het zeil op plaatsen waarvan bekend is dat er veel fietsen worden gestolen.

Wat kunt u doen tegen fietsdiefstal?

  • Zet uw fiets altijd op slot, ook als u maar even weg bent, bij voorkeur met twee sloten. Bijvoorbeeld een 'ringslot' waarmee u het achterwiel vergrendelt, in combinatie met een sterk kabel- of kettingslot waarmee u de fiets vastzet aan een fietsenrek, een boom of een lantaarnpaal.
  • Zorg voor een goedgekeurd slot. De laatste tijd zijn er 'lopers' in de omloop waarmee AXA-sloten van de types 583, SL7 en SL9 eenvoudig te openen zijn. Wie zo'n fietsslot heeft, kan het beter laten vervangen. Kijk op www.goedopslot.nl voor informatie over sloten.
  • Parkeer de fiets op een goed zichtbare plaats. Is er een bewaakte fietsenstalling in de buurt, maak hier dan gebruik van. Wel zo veilig.
  • Zet uw fiets ook op slot in de berging of schuur van de woning.
  • Noteer het framenummer en/of chipnummer van uw fiets en laat een fietsenmaker uw postcode en huisnummer in uw fiets graveren. Mocht uw fiets gestolen en weer teruggevonden worden, bent u gemakkelijk te vinden.