Wat kunt u doen om de kans slachtoffer te worden van cybercriminaliteit te voorkomen

Digitale veiligheid is helaas niet te garanderen. Dit zijn een aantal maatregelen die u kunt nemen om de kans om slachtoffer van cybercriminaliteit te worden zo klein mogelijk te maken:

  • Zorg dat uw computer goed beveiligd is.
  • Gebruik een antivirusprogramma om uw computer, tablet en smartphone te beschermen en schakel automatische updates in. Laat het antivirusprogramma daarnaast geregeld uw apparaten scannen op infecties, bijvoorbeeld iedere maand. Schakel een eventueel meegeleverde firewall altijd in, zodat het de verbindingen tussen het apparaat en het internet in de gaten kan houden. 
  • Het gebruiken van een moeilijk te raden wachtwoord is belangrijk, vooral bij cruciale systemen zoals DigiD of uw wifinetwerk. Een wachtwoordzin heeft hierbij de voorkeur. Gebruik daarnaast voor elke dienst een uniek wachtwoord of wachtwoordzin. Hiervoor kunt u gebruik maken van een wachtwoordmanager, die unieke wachtwoorden kan genereren en opslaan. Waar mogelijk gebruik twee-staps-verificatie om uw account extra te beschermen. Meer informatie hierover vindt u bijvoorbeeld op www.veiliginternetten.nl.
  • Maak alleen verbinding met vertrouwde wifinetwerken. Bij openbare en onbeveiligde wifinetwerken kunnen anderen mogelijk zien wat u op het internet doet en welke gegevens u verstuurt. Verstuur dus geen gevoelige gegevens (e-mail, internetbankieren) over netwerken die u niet kent of niet vertrouwt. 
  • Klik niet zomaar op een link. Ontvang u onverwacht een bericht met een bijlage, (ingekorte) hyperlink of verzoek om in te loggen op een systeem? Gebruik uw gezond verstand en ga hier niet op in, zelfs niet wanneer u de afzender kent. Accepteer het bericht alleen als u het van deze afzender verwachtte te krijgen. Spam verwijdert u het beste direct.
  • Geef nooit uw inloggegevens af
  • Bij een scheiding (werk of privĂ©) moet u ook digitaal scheiden: reset wachtwoorden en verbreek eventueel gedeelde e-mailadressen en cloud-accounts
  • Maak regelmatig een back-up van uw waardevolle bestanden (bijvoorbeeld foto's, video's, documenten enzovoorts). 
  • Denk goed na met wie u wat deelt. Zo gemakkelijk als het is om iets op internet te plaatsen, zo moeilijk is het om dit er weer af te krijgen. Denk dus goed na over wat u wel of niet op internet wilt delen. Scherm uw sociale netwerksites goed af en wees selectief in wie toegang krijgt tot uw profiel en gegevens. Laat u uw gegevens ergens achter, ga dan na bij welke organisatie u dat doet, hoe lang uw gegevens worden bewaard en aan wie deze nog meer kunnen worden verstrekt. Geef niet meer gegevens dan noodzakelijk is.