Wat kunnen vitale senioren nu al zelf doen om voorbereid te zijn op later? De campagne 'Wat nu als? Denk na over later' is bedoeld om mensen bewust te maken van dit onderwerp. Wethouder Corine Bronsveld legt uit waarom.

“Bij VraagRaak, het wijkteam van de gemeente, kunnen alle inwoners van Maassluis terecht voor ondersteuning. Maar we merken dat mensen soms te laat aankloppen. Bijvoorbeeld als ze niet meer zelf de trap in hun huis op kunnen. Wat doe je dan? Beneden slapen? Of toch een traplift? Verhuizen naar een andere woning? Dat klinkt simpel, maar deze oplossingen zijn niet altijd zomaar geregeld en ook niet voor iedereen weggelegd. Bovendien wil de Rijksoverheid dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. En veel mensen willen dat ook zelf.”

Eigen verantwoordelijkheid

De campagne is gericht op mensen tussen ongeveer 65 en de 75 jaar. Wethouder Bronsveld: "De mensen in deze leeftijdsgroep zijn vaak nog zeer vitaal en staan midden in het leven. Zij willen veelal nog niet nadenken over hoe het is om hulpbehoevend te zijn. Dat snap ik ook. En van mij hoeft niet iedereen actie te ondernemen. Ik hou helemaal niet van een opgeheven vingertje. Iedereen mag het zelf bepalen, maar het is wel goed als het bewuste keuzes zijn.”

Met een flyer, poster en artikelen in de Schakel worden vragen onder de aandacht gebracht, zoals: Wie beslist er over mij als ik dat zelf niet meer kan? Hoe blijf ik fit? Hoe wil ik wonen? Heb ik genoeg mensen in de buurt als ik hulp nodig heb?

“Het is natuurlijk onmogelijk om alle facetten rond ouder worden aan bod te laten komen en uit te diepen, maar dat is ook niet nodig. Het gaat om bewustwording", licht de wethouder toe. "En op internet is zoveel informatie te vinden. Kijk bijvoorbeeld eens op de website van VraagRaak of op die van Rogplus”.