Door meer walstroom als energievoorziening voor schepen in en rond de Waterweg te gebruiken, kan de geluidsoverlast voor inwoners van Maassluis worden beperkt. Dit stelt de DCMR Milieudienst Rijnmond als reactie op de regelmatige geluidsklachten van bewoners over schepen die zijn aangemeerd.

Oorzaak van de geluidsoverlast is vaak de inzet van generatoren voor het gebruik van motoren, verlichting en ventilatoren op schepen. Door stroom vanaf een stroomvoorziening op de kade aan te bieden (walstroom) hoeven schepen de overlast veroorzakende generatoren minder te gebruiken. Walstroom is vooral mogelijk bij schepen die aan kades zijn aangemeerd. Schepen die bijvoorbeeld aan palen in de Waterweg zijn vastgelegd kunnen (vaak) geen gebruik maken van walstroom en veroorzaken daarmee geluidsoverlast.

DCMR en Havenbedrijf Rotterdam handhaven

Zowel DCMR Milieudienst Rijnmond als Havenbedrijf Rotterdam kunnen optreden tegen geluidsoverlast door schepen. De plaats waar de schepen zijn aangemeerd, speelt daarbij een rol. DCMR komt alleen in actie bij overlast van schepen die aan kades van bedrijven liggen, in andere gevallen is het Havenbedrijf aan zet. 

Voor meer informatie en het melden van klachten kunt u terecht bij de meldkamer van DCMR. De meldkamer beoordeelt wie met uw melding aan de slag kan.