Stap voor stap op weg naar een aardgasvrij Maassluis
Gemeente Maassluis, Woningcorporatie Maasdelta en Grondstoffen- en energiebedrijf HVC gaan samen onderzoeken wat er voor nodig is om in Maassluis circa 4.000 woningen aan te sluiten op een warmtenet. Dat hebben de partijen vandaag vastgelegd in een intentieovereenkomst. Maassluis zet hierbij een belangrijke stap naar een aardgasvrije toekomst voor haar inwoners.
Intentieovereenkomst
In de intentieovereenkomst staat hoe de drie partijen willen samenwerken. En dat zij gaan onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om een warmtenet met een duurzame bron in Maassluis aan te leggen voor huurders en eigenaren van vastgoed. In de overeenkomst staan concrete afspraken over de voorwaarden waar het project – als het gerealiseerd wordt – aan moet voldoen. Zo wordt onderzocht of het technisch mogelijk is, wat de kosten zijn voor de aanleg van een warmtenet, wat de sociaal-maatschappelijke impact is voor inwoners, wat in de woningen moet worden aangepast, en onder welke voorwaarden een warmtenet kan worden gerealiseerd. Draagvlak, keuzevrijheid en betaalbaarheid voor bewoners zijn daarbij belangrijke uitgangspunten.
Transitievisie Warmte
De gemeente Maassluis heeft de ambitie om in 2050 energieneutraal te zijn. In 2021 is er door de gemeenteraad een Transitievisie Warmte vastgesteld. Het bleek dat een warmtenet een aardgasvrije oplossing is tegen de laagst maatschappelijke kosten. De transitievisie warmte is gecommuniceerd met de inwoners van Maassluis. De uitkomsten hiervan zijn te vinden op de website van de gemeente. Vervolgens zijn via een onderzoek de meest kansrijke buurten geselecteerd waar als eerste een warmtenet kan worden aangebracht; Vertobuurt, Bloemenbuurt, Bomendal, Componistenbuurt en Koningshoek.
Wethouder Denise Mulder-Solleveld: ‘Maassluis staat voor een grote uitdaging om te verduurzamen. Een duurzaam Maassluis komt niet vanzelf. Inmiddels zetten we al volop in op het isoleren van woningen. Een warmtenet heeft de potentie om het verwarmen van woningen voor onze inwoners duurzaam en betaalbaar te houden. We zijn ons bewust van de media-aandacht voor de betaalbaarheid van warmtenetten. Daarom is betaalbaarheid voor ons een essentieel onderdeel van de warmtetransitie. De intentieovereenkomst vormt de basis om hierin met elkaar de volgende stappen te zetten.’
Logische keuze
HVC is een publiek warmtebedrijf, in handen van 52 Nederlandse gemeenten (waaronder Maassluis) en 8 waterschappen. Zij vervult alle functies betrokken bij een warmtenet: eigenaar van de leidingen, exploitant van de warmte (bron) en leverancier naar de klanten. HVC heeft al in 12 gemeenten een warmtenet gerealiseerd. Nadat de gemeente Maassluis begin dit jaar aandeelhouder werd van HVC, was het een logische keuze om de haalbaarheid van een warmtenet verder met HVC te verkennen.
Marco van Soerland, Directeur warmte HVC: ‘We helpen gemeente Maassluis graag in de volgende stap naar aardgasvrij door de mogelijkheden te onderzoeken voor een warmtenet met een passende duurzame bron’.
Actieve rol voor bewoners
De communicatie en participatie met bewoners, bedrijven, organisaties en andere belanghebbenden is van groot belang. Zij worden actief betrokken in de mogelijke overstap naar een warmtenet. De verwachting is dat we in het najaar met de inwoners van Maassluis over verduurzaming in de volle breedte in gesprek gaan. Meer informatie hierover volgt na de zomer.
Ruud van Nieuwaal, Bestuurder bij Maasdelta groep: ‘Betaalbaarheid is voor onze huurders erg belangrijk. Wij kijken kritisch mee in het proces om ervoor te zorgen dat een eventueel warmtenet betaalbaar blijft. Voor nu en in de toekomst.’
Verdere besluitvorming
De uitkomsten van deze haalbaarheidsstudie vormen de basis voor verdere besluitvorming door de partijen. Als het onderzoek positief uitpakt, willen de partijen de samenwerking vastleggen in een definitieve overeenkomst. De richtdatum voor het tekenen van de samenwerkingsovereenkomst is naar verwachting rond de zomer 2025.